ГоловнаБлоги

Туск проти фанів

З огляду на стрімке наближення Євро-2012, а також парламентських виборів, польський прем'єр взявся до боротьби із футбольними хуліганами і задав тему для вітчизняних ток-шоу на кілька тижнів наперед.

Фото: fakty.interia.pl

Приводом стала бійка фанів двох клубів-лідерів Прем'єр-Ліги — познаньського "Лєха" і варшавської "Леґії" після фінального матчу кубку Польщі, який відбувся 3 травня.

Туск проти фанів
Фото: EPA/UPG

Тоді "Леґія" на нейтральній території в Бидгощу перемогла торішнього чемпіона "Лєх", але найцікавіше відбувалось вже після матчу. Після фінального свистка, спочатку фанати "Леґії" кинулись на поле і, як написали в польських газетах, "роздягли гравців улюбленої команди до білизни", а потім почали трощити стадіон. До них дуже швидко приєднались колеги від "Лєха". Поліція, представників якої на стадіоні було 1300 осіб, із роботою явно не впоралась. (Можливо тому, що половина із присутніх поліціянтів були не з Бидгоща, і їм не так боліло за майно рідного міста).

Реакція Дональда Туска була блискавичною і, на думку польської публічної сфери, неадекватною. Прем'єр наказав закрити для публіки стадіони клубів-винуватців на найближчі матчі Прем'єр-Ліги. В результаті матчі "Леґії" і "Лєха" 7 і 8 травня відбувались при пустих трибунах. Хоча формально, рішення про закриття стадіонів приймали місцеві адміністрації — вєлькопольський і мазовєцький воєводи, прем'єрові цього не забудуть.

Говорити про диких і неадекватних польських вболівальників місцевим ЗМІ доводиться регулярно. Востаннє "кіболі" (або "псевдо-вболівальники", як їх офіційно називає поліція) відзначились в березні на товариському матчі Польща-Литва в Каунасі. Тоді події розгортались за традиційним сценарієм — розтрощений стадіон і бійка на полі після матчу. Литовська поліція затримала 60 осіб, більшість відпустили наступного дня, а близько десятка відбули в камерах по 48 годин. (Напередодні того матчу польські журналісти їздили в Каунас, щоб розпитати, скільки барів в центрі міста закриється із нагоди футбольних відвідин міста).

При цьому, весь шум навколо польських матчів створюють, по суті, кілька десятків осіб, імена яких відомі наразi всій країні. А поліція із ними знайома вже не один рік. Більшості із них офіційно заборонено приходити на стадіон під час матчів, але вони регулярно там з'являються. І досить часто — за допомогою політиків або поліційного начальства. Рік тому, коли "Леґія" воювала із хуліганами, заборонивши десятку з них приходити на свої матчі, за них вступились депутати Сейму. Напередодні матчу із лондонським "Арсеналом", яким збирались “відкрити” відреставрований стадіон клубу у Варшаві, депутати від Громадянської платформи написали лист керівництву клубу із проханням зняти заборону.

На цьогорічний матч в Бидгощу найвідоміший польських хуліган - неформальний лідер вболівальників "Леґії" "Старух" потрапив за протекцією начальника місцевого поліційного відділу по боротьбі із псевдо-вболівальниками. (Про нього, між іншим, кажуть, що він присвячував улюбленій команді мало не весь вільний час і відзначався не тільки в бійках. Може тому і примудрявся регулярно розчулювати "важливих людей" і потрапляти на матчі).

"Старух"
Фото: sport.interia.pl
"Старух"

Тепер за участі топ-політиків боротьба із хуліганами потрошку перетворюється на водевіль: закриті стадіони роздратували "справжніх" вболівальників і ті мітингували під стадіонами клубів під час матчу, намагаючись докричатись до своїх команд, опозиційні партії вкотре звинуватили прем'єра Туска у вождизмі і почали обговорювать футбол із видом професіоналів, а решта критиків заговорила, що хулігани — це така “відмазка”, а насправді країна не готова до Євро-2012, бо в ній побудовані тільки стадіони, а доріг, вокзалів і аеропортів так і нема.

А історія, тим часом, розвивається в дусі "боротьби зі шкідниками" - 10 травня варшавська поліція оголосила про затримання 10 вболівальників "Легії", які відзначились тиждень тому в Бдгощу. (Протягом тижня із 3 по 10 затримали вже 13 осіб). Серед них - і "Старух". Підозрюваних затримували в супроводі спецпідрозділів поліції. Допитувати їх будуть співробітники поліції із Бидгоща, які спеціально приїдуть до Варшави. Імовірно, слід чекати на показові адміністративні і кримінальні покарання.

Прем'єр, тим часом, не відпочиває, а обіцяє новий пакет законопроектів по боротьбі із хуліганами. А щодо підготовки до Євро, то обіцяють судити хуліганів по відеоконференції прямо на стадіоні за південноафриканським прикладом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram