Танковий інститут чи знищення Академії Сухопутних Військ у Львові

Батл за збереження Академії Сухопутних Військ триває. З одного боку – Міністр оборони України, який вирішив відновлювати кращі зразки радянської освіти поряд із кордоном з Росією. З іншого – ті, хто не готові миритися із нищенням одного з кращих військових ВУЗів , а саме Академії Сухопутних Військ з комплексом (Яворівського полігону) у Львові.

Розвиток подій у 2017 році

23 травня - Ідея Міністра оборони Степана Полторака створити окремий інститут танкових військ освячується колегією Міноборони.

1 червня - проти виступає Львівська обласна рада позаяк, добре розуміє небезпеку подальшого відщипування військових спеціальностей із Академії Сухопутних Військ.

21 червня - На захист стають народні депутати від Львівщини і озвучують різкі вимоги із трибуни Верховної Ради України.

21 червня - Міністр оборони Степан Полторак робить першу спробу провести рішення Кабінету Міністрів України щодо утворення окремого інституту танкових військ у Харкові. Зусиллями Прем’єр-міністра та інших членів КМУ проект рішення відхилено.

3 липня - на сайті Президента України з’являється петиція суть якої полягає у тому, щоб зупинити будь-які дії зі знищення Академії Сухопутних Військ у Львові.

4 липня - Міністр оборони Степан Полторак робить другу спробу провести рішення Кабінету Міністрів України із утворення окремого інституту танкових військ у Харкові. Зусиллями Прем’єр-міністра та інших членів КМУ проект рішення знову відхилено.

В результаті маємо дві позиції: Міністра Полторака і тих, хто підтримує створення нового закладу військової освіти та когорти людей, хто став на захист Академії Сухопутних Військ, які вважають, що це призведе саме до знищення суті нині діючого військового ВУЗу у Львові.

Хронологія знищення Академії Сухопутних військ 2005-2018

Політична частина цього процесу у минулому, автором блогу, дуже детально розкладена у публікаціях, що вийшли раніше. Але, оскільки Міністерство оборони зайняло позицію, на кшталт «то все дурниці, танковому інституту бути », - то довелося робити розширений аналіз із відкритих джерел і не зовсім таких. Тож, кому цікаво, – приготуйтеся до довгого читання…

Передовсім про світову практику. Лише дві країни світу, які мають військову потугу мають окремі інститути танкових військ. Тому що – це дорого і невиправдано. Тому що в НАТО все інакше.

Фото: Надано автором

Тому що майбутній командир танкової роти згодом стає заступником командира механізованого батальйону І, найкраще при цьому, коли він вчиться із офіцерами артилеристами, інженерами і в навчальному процесі взаємодіє з ними на полігоні… Тому що потрібно на полігонах проводити єдині навчання усіма підрозділами Сухопутних військ. Тому що це – дорого – утримувати полігон в кожному обласному центрі, а у випадку Харкова – створювати його з нуля. Але у зв’язку з тим, що Міністр оборони має власну радянську візію, коли в кожному обласному центрі було училище, що тут говорити про світовий досвід. Тому йдемо далі.

Нагадую, що у 2005 році перемогла таки натовська за суттю концепція видової освіти – кожному виду військ окремий видовий заклад . Отже, опісля рішення про єдиний видовий навчальний заклад із підготовки офіцерів Сухопутних військ у 2005 році, Академія отримала нове дихання. Вирішальним фактором прийняття такого рішення у вигляді постанови Кабінету Міністрів України стала наявна на 2005 рік навчальна база і рівень Яворівського полігону.

Таким чином, Академія в ранзі – єдиний видовий заклад із підготовки офіцерів Сухопутних військ включав:

2005 рік у Львові: 10 ліцензійних спеціальностей та 6 бакалавратів

2005 – 2012 (артрозвідка 5 років навчання, ракетні війська 5 р/н, інженери/інженери 5 р/н, наземна артилерія 4 р/н, механізовані війська 4 р/н, танкові війська 4 р/н, інженери командири 4 р/н) + ( автомобільне забезпечення 5 р/н, ракетноартилерійське озброєння 5 р/н , речове забезпечення 5 р/н, продовольче забезпечення 5 р/н, фізична підготовка 5 р/н, аеромобільні війська 4 р/н, військова розвідка 4 р/н) + ( інженери/танкісти 5 р/н, радіаційно-хімічна і бактеріологічна безпека 5 р/н)

Перша спроба відтяти частину спеціальностей на користь Одеської військової академії Януковичу і КО у 2007 році не вдалася. Проте вдалася у 2012, коли відбулося наступне:

2012 – За Януковича забирають до Одеси 5 ліцензійних спеціальностей і 2 бакалаврати, автомобільне забезпечення 5 р/н, ракетноартилерійське озброєння 5р/н, речове забезпечення 5 р/н, продовольче забезпечення 5 р/н, фізична підготовка 5 р/н, аеромобільні війська 4 р/н, військова розвідка 4 р/н).

Але при цьому, наголошую – до Одеси забрали найбільш «хлібні» спеціальності. Під цей шумок, враховуючи постать відомого танкіста Кузьмука, випускника Харківського військового танкового училища до Харкові відтяли інженерів-танкістів і хіміків. Тому дата відліку знищення Академії – саме 2012, коли рахунок став Львів/Одеса/Харків по, власне, спеціальностях став 3/4 до 5/2 до 2/0 (перша цифра ліцензійна спеціальність, друга бакалаврат). Власне ця картина збереглася до 2017 року. Отже, як бачимо, за 12 років із Львівської Академії Сухопутних військ забрано 5 військових спеціальностей і 2 бакалаврати. І залишилося всього 3 спеціальності + 4 бакалаврати.

Фото: Надано автором

Але це все, шановні читачі, станом на 6 липня 2017. Бо в разі реалізації планів Міністра оборони Полторака, створення у Харкові інституту танкових військ неможливе без того, щоб не забрати зі Львова бакалаврську спеціальність «Танкові війська» терміном на 4 роки (навіть, якщо й не одразу, а з року в рік, через відкриття набору лиш в одному вузі). Адже реально – немає жодного економічного/управлінського тощо змісту дублювати дві спеціальності у ВУЗах розділених більш, ніж тисячею кілометрів. Але не тільки це. Щоб не розказував міністр Полторак, майбутній Інститут у Харкові мусить мати спеціальність «Танкові війська» 4 роки , на якому, на сьогодні, у Львові навчається понад 200 осіб. Тому, де їх (курсантів) взяти, щоб ВНЗ запрацював? Особливо, якщо брати до уваги, що майбутній великий танковий інститут має працювати мінімум на дві сотні людей.

Так все ок, скажуть прихильники Харкова, у нас сьогодні навчається більше 250 курсантів, буде у нас набір! Проте і тут, наміри «Back to USSR !», або «Кожному обласному центру військове училище!» йдуть проти ідеї повноцінного інституту у Харкові. Бо Міністр вирішив відновити ще один військовий ВУЗ – у Кам’янець-Подільському. Цим же ж таки розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Фото: Надано автором

Проект Постанови Кабміну про реорганізацію військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів Не знаю правда це чи ні, але про ці наміри у Львівській Академії довідалися реально після колегії. Тому всі понад 70 курсантів-хіміків з Харкова будуть катапультовані у Кам'янець. Саме сюди, до Кам’янця мають повернути спеціальності «Інженери/інженери» 5 р/н і «Інженери/командири» 4 р/н . Де їх взяти, якщо не зі Львова – питання не риторичне.

Чомусь я думаю, що колишній ректор академії Внутрішніх військ Полторак Степан Тимофійович добре розуміє всі ці аспекти зі спеціальностями.

Тепер трохи прогнозу. Таким чином рахунок у 2018 році має стати Львів – «Артрозвідка 5 р/н» і два бакалаврати «Наземна артилерія» 4 р/н і «Механізовані війська» 4 р/н, ну і «Ракетні війська»,яких ледве 30 чоловік набору. Про який НАТОвський досвід при наявності найкращого на сьогодні полігону у Європі може йтися – не відомо.

Але і це ще не все. І «Артрозвідка» і «Наземна артилерія» мають шанс відійти до Сум. Так, так, і розмови про це ведуться. А що ж залишиться Львову? Як і казав міністр Полторак - «Інститут морально-психологічного забезпечення». Введуть кілька небойових спеціальностей «політологія» , зв’язки із громадськістю, соціологія, психологічна реабілітація тощо. Елітні військові спеціальності, набір буде, чого там.

За лаштунками або де суть диверсії

Подальші цифри можуть не сподобатися колу читачів мого блогу. Ну що ж … Потреба ЗСУ у первинних офіцерських посадах складає 16 тис осіб дані звідси. Це ключова природа головного аргументу «Країні потрібні танкісти, дайош новий інститут !».

Але диявол криється в деталях. І ось кілька з них.

Фото: Надано автором

2017 рік

Як ми бачимо падає. Чому ? Тому що, на сьогодні, українське суспільство не дає більше. Потрібна пропаганда і військові ліцеї ( не плутати з новими інститутами!). Але йдемо далі. Загалом по державі випуск військових фахівців уже з наступного року (а всі випуски дострокові ще 2015 року у лютому місяці) – до 3 тис в рік. Тобто «насичення» потреби відбудеться за 5 років. Або навіть швидше, за умови покриття нестачі в 16 тис офіцерами запасу, яких навчатимуть у навчальних центрах по 3 – 4 місяці і в стрій (а їх десятки тисяч). І зовсім цікава інформація. Чомусь Міністерство оборони України вже сьогодні понизило планку замовлення у Львові набору на «танкістів - командирів» понад 10 чоловік (а це десять танкових взводів у майбутньому) і «інженерів» понад 20 осіб. З чого б це, напередодні крику про необхідність інституту ?

То, де диверсія, окрім зрозумілої тези про насичення країни випускниками різних військових ВУЗів за 5 років? А ось вона. Не хочу нікого образити, але:

Випускники Одеської Академії звільняються як правило, після першого контракту. Інформація малодоступна, але ті хто в темі – володіють.

У 2017 році, останній мирний набір 2013-2017 у Львові випущено понад 150 офіцерів. В Одесі - ледве 80.

Конкуренція за вступника, «відкушування» бойових спеціальностей від Львівської Академії на користь інших ВУЗів через 5 років дасть зовсім іншого офіцера, ніж на сьогодні. І ще раз нагадую. Харків і його відстань від кордону з Росією – країною-агресором. Де всупереч логіці і здоровому глузду – відкриваємо новий заклад військової освіти.

Вихід із ситуації

Перша особа держави мав би взяти на себе функцію виступити арбітром у ситуації. Дати сигнал напередодні засідання Кабінету Міністрів України наступної середи 12 липня 2017 року щодо того, хто правий у своїх аргументах. Або матимемо розрахунок на розуміння ситуації 18 членів Кабінету Міністрів України, які не дадуть знищити остаточно концепцію військової освіти західного зразка, а з нею і Академію Сухопутних військ у Львові. І зупинять витрати на сотні мільйонів гривень із облаштування нових військових ВУЗів при діючому єдиному видовому закладу із підготовки українських офіцерів!

ПС: Поставити свій підпис ЗА петицію «Проти знищення Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного» можна тут.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram