Столична проблематика незмінна: забудовники, тарифи, реклама, знищення історичної спадщини

Наскільки вдалими реформаторською та господарською програмами керується столична влада при виконанні своїх повноважень і функцій, можна побачити досить просто. І для цього зовсім непотрібно проводити масштабні соцопитування чи організовувати фокус-групи: досить зайти на Петиції Київської міської ради і все побачити. Забудова зелених зон та знищення парків, тарифи, знесення рекламних конструкцій, охорона історичних артефактів, безпритульні тварини, повернення комунальних закладів до функціонального призначення, тощо.

Фото: Макс Требухов

Тільки зверніть увагу! За 3 хвилини вчорашнього вечора, 14 червня, між 20:34 та 20:37 на сайті Петицій зареєстровано 10 петицій. Якщо врахувати, що вимога щодо припинення договору оренди ділянки на вул. Калнишевського, 4, за кадастровим номером 8000000000:78:134:0019 з ПП "Мир", змінення цільового призначення та облаштування на ділянці скверу з’явилася у пабліку тричі (від різних авторів), то фактично за 3 хвилини кияни відправили міській владі 8 вимог!

Зокрема:

14-06-2017 о 20:37 - Щоб в загальному міському транспорті в літку вмикали систему кондиціонування.

14-06-2017 о 20:37 - Заборонити в Києві та області маршрутні таксі "Богдан" та замінити їх автобусами типу МАЗ

14-06-2017 о 20:36 - Збережемо тарифи на проїзд в Києві!

14-06-2017 о 20:36 - Украинцы против переименования проспекта Ватутина в Киеве

14-06-2017 о 20:36 - Встановлення кондиціонерів в громадському наземному транспорті

14-06-2017 о 20:34 - ЗБЕРЕЖЕМО ДИТЯЧУ ПОЛІКЛІНІКУ по вул. Урлівська 13.(Київський Міський Дитячий Діагностичний Центр)

14-06-2017 о 20:34 - Збільшення ліміту споживання електроенергії в будинках з електроплитами

14-06-2017 о 20:34 - Припинити договір оренди ділянки на вул. Калнишевського, 4, за кадастровим номером 8000000000:78:134:0019 з ПП "Мир", змінити цільове призначення та облаштувати на ділянці сквер.

З дайджесту, який систематично (плюс до карми владі і розробниками системи столичних петицій) надходить на поштову скриньку також можна побачити якими ж проблемами живе місто. З останніх найпопулярніших петицій:

Врятуємо Парк (Дарницького р-ну)

Начать реально наказывать (штрафовать) за курение в общественных местах

Заборонити забудову зеленої зони київського лівобережжя вздовж затоки Десенки, урочища Горбачихи і Лівоборежної протоки та надати цій території відповідного природоохоронного статусу задля оздоровлен

Ліквідація Незаконного поселення ромів на Нижньому Тельбіні

• Очистимо наше місто. Змусити власників собак прибирати за ними та встановити штрафи за вигул собак без необхідних для цього 2 пакетів та лопатки для прибирання фекалій

Розповсюдження отрути як спосіб масового отруєння безпритульних тварин визнати "слабким місцем" правоохоронних органів

Знесення білбордів та плакатів у місті Києві

Зобов'язати "Київенерго" почати відключення централізованого опалення в м. Києві негайно

Просимо врятувати безцінні історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі

Повернемо спортивний комплекс «Восход» дітям

І це свідчить не тільки про високу громадянську позицію киян, наявність в столиці певного відсотка своїх «неспокійно-двинутих» петиціїписателів (іноді складається враження , що автор петиції перебуває на лікуванні в певному закладі і тому його вимоги не тільки смішні й нереальні, але й неадекватні) чи про потужну популярність порталу міської ради.

Насамперед, є тенденція до архівації проблематики, яка з року в рік не вирішується на місцевому рівні. Вочевидь, що «просимо», «повернемо» і «врятуємо» накопичуються в системі, без належного реагування на людські вимоги та потреби. Виходить, кияни змінюють владу кожні вибори, але проблеми на кшталт «збережемо від забудовника», «повернемо спорткомплекс», «очистимо місто» - все одно ніхто не вирішує.

Також, щиро пишаюся тим, що киянам не байдуже те, що відбувається у місті. Не має значення, чи це знищення скверу поруч, поселення ромів на Лівому березі чи перейменування вулиці в іншому районі, люди висловлюють свою позицію, своє ставлення до проблеми і своє бачення її вирішення. Це – самосвідомість, і це круто.

І побажання до Київської міської ради: крім оперативного дайджесту щодо поданих петицій та найпопулярніших, зробіть ще опцію-надсилання тих петицій, по яким відбулося голосування у сесійній залі. Все ж таки, людям що небайдужі до розвитку свого рідного міста, однозначно цікаво побачити «зворотній бік медалі». Тобто, результат.

Олександр Федоренко Олександр Федоренко , Громадський та політичний діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram