ГоловнаБлогиБлог Олега Петровця

Невже Путін робить перші кроки щодо виводу військ з Донбасу?

Як стало відомо, за підсумками наради у віце-прем'єра РФ Дмитра Козака Мінфіну Росії було дане доручення - виключити з проекту федерального бюджету на 2018 рік і на плановий період 2019 і 2020 роки витрати на надання гуманітарної допомоги окремим територіям. Як уточнюють ЗМІ, йдеться саме про український Донбас. То невже Путін таки забереться з України?

Фото: EPA/UPG

Про наміри Кремля завершити очевидно невдалу для себе, але таку болісну для нас операцію по захопленню сходу України чутки ходять уже досить давно. Та й не тільки чутки.

Так, російський політик Геннадій Гудков, аналізуючи останні події навколо війни на Донбасі, доходить до висновку, що через загострення відносин Росії із Заходом для Путіна ця війна стала тягарем. Тому проект «Новоросія» потроху згортають, але зробити це в Кремлі намагаються таким чином, щоб за можливості не втратити обличчя.

«Проблема в тому, що зараз Путін хоче звідти (з Донбасу – Ред.) піти потихеньку. Я точно знаю, що йде виведення військ, йдуть звідти люди, фахівці і так далі. У мене в міграційній службі працюють хлопці з Донбасу, які розповідають і як було, і як є, і як буде. Тому, коли ми говоримо, що нічого там не робимо, без нас жодного дня ці «утворення» б не проіснували», - наголошує він.

А заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак взагалі заявив, що доля результату конфлікту на Донбасі вже вирішена. І зараз обговорюється лише те, на яких умовах Росія піде зі сходу України.

«Я думаю, що рішення щодо Донбасу, за великим рахунком, уже прийнято - вони підуть звідти. Єдине, що сьогодні обговорюється, як вони підуть, на яких умовах і так далі», - зазначив український чиновник.

В принципі, про високу міру реалістичності таких міркувань свідчать декілька моментів.

1. Спрощення процедури отримання громадянства РФ для українців

Як відомо, в кінці липня відбулася скандальна зміна законодавства Росії стосовно набуття українцями громадянства РФ. Таким чином, з 1 вересня 2017 року громадянину України, який прагне отримати російське громадянство, достатньо підписати заяву про відмову від українського громадянства, яка оформляється нотаріально, і присягнути на вірність Росії.

Варто зазначити, що в Україні, ясна річ, відреагували на такий крок з боку Кремля, м’яко кажучи, не схвально. І розцінити його по-іншому, аніж активізацію агресора на психологічному фронті розв’язаної проти України гібридної війни, по-правді, на той час було важко.

Проте зараз все більше елементів путінського пазлу складаються докупи і в діях Москви стосовно громадянського рішення можна угледіти новий несподіваний підтекст.

Цілком вірогідно, що саме це рішення і було першим втіленим елементом хитрої стратегії Путіна по виводу своїх військ з українського Донбасу і збереження при цьому свого обличчя перед власним зазомбованим народом. Адже, вагомим приводом для виходу з війни для російського народу поряд зі скрутною економічною ситуацією цілком може слугувати той факт, що всім, хто прагнув приєднатися до «великої російської сім’ї», така можливість була надана.

2. Путін в ролі миротворця на Донбасі

На початку вересня Володимиру Путіну вдалося добряче здивувати світову спільноту заявою про те, що Росія виступить в Радбезі ООН з пропозицією введення миротворців в Україну, щоправда, на своїх умовах, серед яких: основна функція миротворців - охороняти представників ОБСЄ, при чому миротворці мають перебувати лише на лінії розмежування і то – тільки за домовленістю з керівництвом терористів.

Реакцію України на таку «нечувано благородну» пропозицію передбачити було не важко.

А в експертному та дипломатичному середовищах цілком логічно почали шукати в ініціативі Кремля, так би мовити, «підвох», адже відомо, що ініціювати введення миротворців в зону АТО готувався президент Петро Порошенко (зрештою під час свого виступу на засіданні Радбезу ООН він таки зробив це), але в Україні побоювалися, що Росія заблокує це рішення як член Радбезу ООН, який має право вето. Аж тут на тобі – як грім посеред ясного неба, кремлівський керманич погодився на це ще до початку сесії Генеральної Асамблеї ООН. І навіть пішов на поступки в контексті того, що миротворці повинні мат доступ до всієї території Донбасу. З чого б це така нечувана м’якість?

Звісно ж, можна припустити, що Путін покаявся і усвідомив, що скоїв велике зло. Але така версія, якщо чесно, зважаючи на характер Путіна, виглядає чимось з розряду фантастики.

А от імовірність того, що ініціатива агресора продиктована бажанням без зайвого галасу прийняти поразку на Донбасі, виглядає більш правдоподібно. В такому випадку першочергові умови Путіна стосовно введення миротворців, а потім їх пом’якшення слід розглядати як банальне маскування своїх істинних намірів.

3. «Гумконвоїв» більше не буде

Останнім приводом, який дає можливість робити висновки про рішення Путіна облишити Донбас, стала інформація про те, що горезвісних «гумконвоїв» від РФ, після яких ситуація на фронті завжди загострювалася, більше не буде. За інформацією ЗМІ, відповідне рішення у Кремлі уже прийняте. Зекономлені гроші начебто мають перенаправити на проекти в Криму та Калінінграді. Але зрозуміло, що такий маневр цілком може бути маскою для збереження рейтингів російської влади у суспільстві перед стартом нової президентської кампанії в РФ.

І хоча нещодавно прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков спростував поширену інформацію, проте не виключено, що і такий маневр – просто черговий елемент затвердженої в Кремлі стратегії.

Підбиваючи підсумки всього вищесказаного, складається враження, що світ таки «додавив» Путіна і той нарешті залишить український схід у спокою (якою буде ціна – окреме питання). Над сценаріями, як же зробити це з мінімальними іміджевими втратами, у Москві, очевидно, мізкували довго і напружено. І схоже, вибір таки зроблено.

Проте, варто пам’ятати, що Путін - персона цілком непередбачувана, часом геть араціональна, і відповідно – очікувати можна чого завгодно. Тому залишається спостерігати за розвитком подій і сподіватися, що агресор нарешті вгамується.

Олег Петровець Олег Петровець , Політичний експерт
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram