ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Треба йти у контрнаступ!

Вимога російської сторони забезпечити оплату 7 мільярдів дол. США за недобір Україною у 2012 році російського газу у відповідності до пункту 2.2 Контракту на постачання російського газу в Україну викликала шок. Не тому, що цього ніхто не чекав, а тому, що в очікуване ніхто не хотів вірити.

Фото: EPA/UPG

Особливо після того, як Україна погодилася підписати один із найневигідніших газових контрактів в Європі, після вчасної сплати протягом трьох років усіх рахунків за спожитий російський газ, після укладення Харківських угод, якими російському Чорноморському флату надано дозвіл на базування в Севастополі до 2042 року.

Російський акт є не лише не дружнім по відношенню до сусідньої держави. Його фактично варто розцінювати мною як своєрідний акт агресії проти суверенітету та незалежності нашої держави. Оскільки грубо порушує положення 3 «Будапештського меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», за яким країни-гаранти безпеки України зобов’язалися утримуватися від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

Тому я наполягаю на тому, щоб Президент України направив листи на адресу Глав держав та урядів Великої Британії, США, Росії, Франції та Китаю із пропозицією укладення нової багатосторонньої домовленості на розвиток та посилення чинних гарантій національної безпеки України. А Міністр закордонних справ України провів термінові консультації із зазначеної тематики.

Сьогодні прийшов час для невідкладних пошуків додаткових гарантій для нашої національної безпеки. З початку 2013 роки Україна розпочала Головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Це дає нам шанс розпочати в рамках нашого Головування в ОБСЄ активну кампанію, в тому числі інформаційну, щодо необхідності укладення нового багатостороннього договору з питань надання Україні реальних юридично зобов’язуючих гарантій національної безпеки. За нинішніх умов ми здатні зробити Україну та Європейський континент більш безпечним та стабільним, викресливши слова «диктат» та «шантаж» із зовнішньополітичної концепції Росії.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram