Спецтема
Календар українського мистецтва

5 липня. Сергій Григор'єв

5 липня 1910 року народився Сергій Григор'єв, один із найкращих живописців соцреалістичного напрямку, академік, двічі лауреат Сталінської преміЇ, з 1951 по 1955 – ректор Київського художнього інституту. 

Автопортрет. 1936

Григор’єв народився в Луганську, був дванадцятою дитиною в сім’ї, першу художню освіту отримав у Запоріжжі – у художньо-промисловій школі, далі через Москву – у ВХУТЕМАСі відвідував класи Бруні і Павлінова – потрапляє у Київський художній інститут (закінчив у 1931 році) і вважається улюбленим учнем Федора Кричевського.

Обговорення двійки. 1950

Завдяки «оповідній» манері та любові до жанрових картин, його полотна стали літописом радянської доби – як офіційного, суспільного життя («Обговорення двійки», «Прийом до комсомолу», «Свято молоді», «Майовка», «Ентузіасти Каховки», так і приватного, на тлі доби («Повернувся», «Воротар», «Діти на пляжі», «Веселі глядачі», «Новий велосипед», «Лижниця»). 

Спортсмен. 1963. Гуаш, папір. 60х46 см

На ювілейній виставці в НХМУ в 2010 році куратори представили глядачам двох Григор’євих – титульного художника соцреалізму, академіка, очільника цілої школи, та майстра ліричних пейзажів, психологічних портретів, ніжних акварельних робіт, майстерного рисувальника. Окрема тема в творчості Сергія Григор’єва – діти, мистецтвознавче дослідження цього пласту творчості Григор’єва обіцяє багато відкриттів і знахідок.

Поеврнувся. 1954

Сергій Григор’єв був професором Київського художнього інституту, керував творчими майстернями Академії мистецтв УРСР. Родина Григор’єва теж всуціль художня - дружина Любов Стрілецька, доньки-близнючки Майя та Галина, онуки Іван та Ольга займалися або займаються художньою творчістю. Понад 100 робіт Григор'єва зберігаються в Національному художньому музеї України, деякі - в Третьяковській галереї в Москві. 

Старий Хрещатик. 1963. Кольорові олівці, папір. 21х27 см

Помер Сергій Григор'єв у 1988 році, похований на Байковому кладовищі. 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram