Спецтема
Календар українського мистецтва

16 червня. Ганна Заварова

16 червня 1934 року народилася Ганна Заварова, Учитель кількох поколінь українських мистецтвознавців. Дуже шкода, що Ганна Володимирівна не залишила після себе монографій з історії мистецтва, адже вона була блискучим викладачем, фахівцем світового рівня, відмінним знавцем свого предмета. Як оммаж учителю, укладачі книги «Искусство украинских шестидесятников» (видавництво «Основи», 2015) Ольга Балашова та Ліза Герман присвятили видання пам’яті Ганни Володимирівни.

Ганна Заварова. Фото з сайту http://artukraine.com.ua/

Ганна Заварова народилася в місті Фрунзе(Киргизія), у 1964 році закінчила Київський художній інститут, навчалася в аспірантурі Науково-дослідного інституту теорії та історії образотворчого мистецтва Академії наук СРСР під керівництвом М.Волкова, у 1968 році захистила кандидатську дисертацію «Ілюстрування дитячої книги». З 1968 року і до самої смерті, 2011 року викладала в Національній академії образотворчого мистецтва на архітектури. Як усі видатні фахівці «старої школи» вона добре розбиралася не тільки в мистецтві, але і в літературі, історії, філософії, її аналіз поезії Мандельштама такий же глибокий і науковий, як і аналіз творчості художника-шістдесятника Григорія Гавриленка, дослідником і популяризатором творчості якого вона виступала. Ганна Заварова була вимогливим педагогом, адже віддавала, вкладала вона надзвичайно багато – одна її лекція вартувала гори прочитаних книг і цілого курсу в інших фахівців, відтак вимагала віддачі, розуміння, критичного мислення, аналітичної роботи. ЇЇ боялись студенти і поважали безмежно.

Із статті Ганни Заварової «О времени – попытка понимания»: «Старая культура обладала сущностью, постичь которую можно было лишь во времени; для человека – в процессе роста и изменений – когда детство сменялось юностью, зрелостью...

Подчеркнуто инфантильная современная культура ищет и находит своего потребителя в человеке, не достигшем зрелости, ибо всё внешнее и внутреннее устройство современной жизни динамизировано в такой степени, что ни времени, ни пространства для раздумья попросту нет. И это лишь одна грань проблемы, самой важной в разговоре о культуре – личности художника. Не случайно становление личности, ее самостояние – ключевая тема искусства XX века. В редуцированном, а то и «перевернутом» виде она сохраняет свое значение и сегодня.

Наступление цивилизации на культуру привело к ослаблению позиций личности. Но нельзя забывать и о трагическом опыте XX века – пережитое потрясение было столь сильным, что пересмотру подверглись едва ли не основы существования личности. Возвращение к себе – или обретение себя – не могло проходить безболезненно – эксцессы современного искусства тому подтверждение».

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram