Реформа державної служби: жива чи мертва?

З 1 травня 2016 року в Україні вступив в силу закон «Про державну службу». Цей закон написаний дуже якісно, так як убезпечує чиновників від політичних змін в країні. Всі вони обираються на 5 років з гарантією не потрапити під звільнення без їхнього бажання, не маючи необхідності перефарбовуватись в ті чі інші політичні фарби.

Згідно із законом «Про держслужбу» призначення чиновників категорії «А» і «Б» на держслужбу обирає «Комісія з питань вищого корпусу державної служби». До складу комісії входять 11 делегатів: представник визначений президентом України; представник визначений Кабінетом Міністрів України з числа осіб, які займають посади вищого корпусу державної служби; керівник Національного агентства України з питань державної служби (за посадою); керівник Національного агентства з питань запобігання корупції (за посадою); представник Державної судової адміністрації України; представник від спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні; представник від спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців на національному рівні; чотири представники від громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів та експертів відповідної кваліфікації, обраних відповідно до Порядку їх обрання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

Підписуючи закон в кінці 2015 року Президент наголосив: «Ця реформа має забезпечити нову якість державної служби відповідно до кращої європейської практики», експерти зазначали, що це має бути проривом в формуванні підходу до державної служби. Дії цього закону не поширюються на президента, Голову Адміністрації Президента, його заступників, міністрів в уряді, та їх перших заступників та заступників, Секретаря РНБО, депутатів всіх рівнів, суддів, прокурорів, службовців НБУ, працівників державних підприємств, навчальних закладів та військовослужбовців. Всі інші мусять пройти професійний та прозорий відбір.

Етапи проведення конкурсного відбору

Якщо ж слідувати букві цього закону, то це мала б бути гарна реформа державного сектору. Згідно положенню про Комісію з питань вищого корпусу державної служби затвердженого Кабінетом Міністрів України від 25 березня 2016 року, проводиться конкурс на зайняття вакантних посад державної служби та вноситься суб’єкту призначення пропозиції щодо переможця конкурсу та другого за результатами конкурсу кандидата на вакантну посаду. Тобто, всі охочі обійняти вакантну посаду повинні довести своїми знаннями та вміннями, що вони достойні цього. Процедура конкурсного відбору проводиться в три етапи: тестування, розв’язання ситуаційних завдань, проведення співбесіди. За підсумками конкурсу, оголошуються результати з балами.

Основні порушення, які фіксують громадські спостерігачі

Громадська організація «Антикорупційний блокпост» починаючи з вересня цього року постійно делегує своїх представників у якості незалежних спостерігачів на період проведення конкурсів. Наші спостерігачі неодноразово виявляли численні порушення членами комісії, що як наслідок – могло призвести до надання незаконної переваги деяким учсникам конкурсу.

Питання для кожного учасника тестування обираються автоматично з переліку питань, проте учасники отримують логін та пароль, які є індивідуальними для кожного окремо, що може свідчити про те, що претенденти можуть бути ознайомлені наперед із переліком питань.

Тестування проходить в присутності не менш як двох третин членів конкурсної комісії, склад комісії 11 осіб, таким чином тестування проводиться не менше як в кількості 7 членів комісії. Проте такої кількості в аудиторіях на тестуванні майже ніколи не було, що свідчить про грубе порушення умов проведення конкурсу. Це виключає здійснення тестування за умов належного контролю та заперечує принцип дотримання законності, прозорості та доброчесності.

Так, 27 жовтня 2016 року відбувався ряд конкурсів на заміщення посад Першого заступника та заступника в органах центральної виконавчої влади (Держрибагенство, Держміграційна служба, Держгеонадра та ін.), під час проведення тестування деякі учасники користувались телефонами, фотографували монітор комп’ютера та надсилали повідомлення, що суворо заборонено Порядком проведення конкурсу.

На третьому етапі відбувається співбесіда з кандидатами, які пройшли попередні два етапи конкурсу і отримали за кожен із критеріїв оцінювання не менше як 0,5 бала. Наші спостерігачі постійно фіксують, що члени комісії не завжди одинаково опитують кандидатів, тим сами надають перевагу тим чи іншим кандидатам. Особливо обурюють дії членів Комісі, коли вони відкрито користуються телефонами. Складається враження, що їм хтось присилає інструкції як оцінювати того чи іншого номінанта. Трапляються випадки, що вони показують один одному повідомлення, які їм приходять. На відео, які викладені на офіційному ютуб-каналі Нацдержслужби це добре помітно. Коли такі баталії ведуться в телефоні, не завжди можна об’єктивно оцінити ту чи іншу людину. А можливо й не треба …

Криза кадрів в державному секторі

Будучи присутніми на багатьох конкурсах, можна сміливо сказати, що не завжди на вакантну посаду вдається обрати потрібну кандидатуру. Зокрема, так вже було з декількома керівниками районних адміністрацій, державним секретарем міністерства екології та прирродних ресурсів. В таких випадках оголошується проведення повторного конкурсу. Часто рівень кандидатів не витримує ніякої критики, що говорить про непристижність роботи державного службовця.

Одіозні та скандальні призначення

За новими правилами відбору уже декілька областей отримали нових очільників. Так як це сфера призначення президента, то переможцями на заміщення вакантних посад очільника Житомирської, Харківської та Миколаївської областей стали люди наближені до президента. Виключення становила Київська область, де посаду посів Олександр Горган, який є наближеним до групи депутатів «Воля народу».

Одне із найбільш скандальних призначень губернатора, про яке дізналась вся країна – це новий голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко, який відповів на 40 питань за 6 хвилин та наробив граматичних помилок, під час розв’язання ситуативних завдань.

Відкрита кримінальна справа, доведення до банкрутства державного підприємства, підробка документів для комісії теж не є проблемою. Саме так, це все про новообраного Першого заступника Держгеонадр Миколу Фощія, який за відсутності керівника стає виконуючим головою служби

Нова посада державних секретарів міністерств теж обирається конкурсною комісієї. Новообраним держсекретарем міністерства інфраструктури став Андрій Галущак, який працював із керівником-втікачем Державного агенства із інвестицій Владиславом Каськівим. Очолював скандальні проекти «Повітряний експрес» та «LNG-термінал».

Такі призначення конкурсною комісією викликають дуже багато питань в широкої громадськості та ставлять під сумнів реформу в сфері державної служби, чого так чекає вся країна.

Хто призначає дерслужбовців Вищого корпусу державної служби

Робота конкурсної комісії є дуже важливою на шляху подолання корупційних схем в державному секторі, адже вона проводить відбір кандидатів на найвищі посади в ограни центральної виконавчої влади. Обирається комісія на постійній основі на 5 років, всі постійно діючі 11 членів працюють на громадських засадах, тобто вони не отримують заробітну плату за свою роботу та потрачений час. Відразу можна сказати, що це пряма дорога до корупційних схем, так як кола, які лобіюють певних кандидатів на ті чи інші посади готові платити великі суми за лояльність когось із членів комісії. Робота такої комісії повинна оплачуватись досить високо, задля незалежності членів комісії від фінансових та політичних кіл.

Біографія більшості членів конкурсної комісії зовсім не схожа на «свіжу кров». Зокрема голова комісії Костянтин Ващенко паралельно очолює Національне агенство України з питань державної служби. Має стаж державної служби більше 17 років, за часів «сім’ї» перший віце-президент Національної академії державного управління при президенті України. Дружина працює в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, є дочкою ректора університету. За роки подружнього життя, сім’я працюючи на державній службі і викладацькій роботі придбала житлової нерухомості в м. Києві в сумі 726 м.кв. Пересувається подружжя на двох легкових автомобілях марки тойота RAV та Sienna, ціна на вторинному ринку стартує від 500 000 гривень. Готівкою подружжя загалом задекларувало 250 000 гривень та 10 000 $. В чому успіх даного подружжя? Можливо в тому, що вже більше 6 років в стінах університету Драгоманова працює приватний виш «Інститут екології, економіки і права», серед засновників якого є дружина Ващенка – Андрущенко Тетяна Вікторівна. Цей виш орендує 1400 м.кв. в двох корпусах в центрі Києва, увага, за 5 600 гривень на місяць. Для порівняння інший приватний ВНЗ, який також орендує аудиторії в НПУ імені М. П. Драгоманова сплачує майже 35 000 грн лише за 500 м. кв. нерухомого майна.

Представником президента в конкурсній комісії є Наталія Анненкова, працює на посаді керівника Головного департаменту регіональної політики Адміністрації Президента. Має стаж державної служби 15 років, працювала помічником народних депутатів від Нашої України. Разом з чоловіком, який теж є державним чиновником, сім’я задекларувала за 2015 рік 350 000 тисяч доларів та 500 000 тисяч гривень. Звідки в сім’ї такі заощадження невідомо. Ще одним представником команди «вінницьких», який у 2014 році перебрався до Києва є Олександр Риженко, з 2006 року незмінний соратник Володимира Гройсмана.

Проте інші кандидатури є не менш суперечливими. Наприклад одного члена в конкурсну комісію делегувала Федерація Роботодавців України, яку до недавнього часу очолював олігарх-втікач Дмитро Фірташ. Не менш цікавий делегат від профспілок України Нікітіна Тетяна. Саме вона разом з Льовочкіним відбирала президентський кадровий резерв «Нова еліта нації», а також на зустрічах з президентом полюбляла співати тому дефирамби.

Наталія Корчак, яка входить до комісії за посадою від Національного агенства із запобігання корупції, відноситься до сфери колишнього прем’єра Яценюка. Саме Корчак під час викладання в Чернівецькому університеті познайомилась з Яценюком та теперішнім міністром юстиції Павло Петренком.

Холоднюк Зеновій - голова Державної судової адміністрації України - взагалі підпадає під закон «Про очищення влади». Проте чиновник «сім’ї» продовжує далі працювати на «благо», тільки зараз уже інакшої сім’ї.

Громадський сектор представлений 4 представниками, два з яких є від навчальних закладів. Руденко Ольга викладає в скандальному Національному університеті біоресурсів та природокористування України, проте до конкурсної комісії делегована від Чернігівського національного технологічного університету. Артем Янчук до Комісії з питань вищого корпусу державної служби пройшов як представник Івано-Франківського університету нафти та газу. Яким чином він до цього університету причетний невідомо. Два інші представники від громадськості Купрій Володимир та Коліушко Ігор мають найменше нарікань на свою роботу.

Реформа в сфері держуправління потроху рухається, але чи принесе вона очікуваний результат? З впевненістю можна сказати, що точно змінилась процедура в призначенні державних службовців, проте чи змінився якісно кінцевий результат, - поки не відомо.

Антикорупційний блокпост Антикорупційний блокпост , Блог ГО "Антикорупційний блокпост"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram