Тарифна мобілізація 4: Норми витрат тепла для обігріву житла можуть бути знижені удвічі

Фінальна публікація серії статей Тарифної мобілізації, що присвячується порівняльному аналізу нормативів витрат теплової енергії для опалення житлових приміщень.

В Україні ці нормативи розраховуються на підставі питомих характеристик опалення споруд, приймаються за даними Норм та вказівок по нормуванню жилових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні (КТМ 204 України 244-94), затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу від 14.12.93. Чинний норматив, на підставі якого розраховуються тепловитрати в Україні, встановлює, наприклад, для п’яти- та більше поверхового будинку в Києві норму витрачання тепла для обігріву в 1 616 МДж (КТМ 204 України 244-94).

У свою чергу в країнах ЄС, які нам ставляться за приклад, норми витрати на опалення значно менші. Так, відповідно до звітів Галузевого об’єднання Euroheat&Power, до складу якого входять компанії, що надають послуги з централізованого опалення та кондиціонування, країни ЄС розділено на чотири умовні групи, залежно від кліматичних умов.

Як бачимо в наведеній вище таблиці, станом на середину 2000-х років середнє споживання тепла для обігріву 1 кв. м приватного житла для таких країн, як Польща, Чехія, Словенія, Словаччина, становило 713 МДж/1 кв. м.

У Німеччині, Греції, Данії, Франції цей показник ще менший та становить 599 Мдж/1 кв. м.

http://www.euroheat.org/Files/Filer/ecoheatcool/documents/Ecoheatcool_WP1_Web.pdf

Тобто, наші нормативи, в 2,2 рази перевищують фактичні витрати країн сусідів із подібними кліматичними умовами.

Таким чином, поряд із тим, як блискавично Уряд учора скоротив норми споживання природного газу, із наведених вище фактів можна дійти висновку, що й норми витрат тепла на обігрів житла можуть бути легко знижені щонайменше удвічі.

«Тарифна мобілізація» переконана: якщо населення не зменшуватиме натиск на владу, продовжуватиме проявляти власну активну громадську позицію, відповідне рішення не змусить себе довго чекати.

Разом з тим виникає багато запитань, зокрема, якщо насправді норми споживання тепла та природного газу були удвічі завищені, в чиї кишені потрапляли сплачені людьми кошти за ті послуги й обсяги, якими вони насправді не послуговувалися та, відповідно, не отримували?

ГО «Публічний аудит» разом з ВГО «Спілка власників житла України» заснували громадський рух «Тарифна мобілізація», який об’єднує однодумців з усієї країни в спільному прагненні відстояти права користувачів житлово-комунальних послуг. Якщо Ви поділяєте наші думки, приєднуйтеся в соціальних мережах Facebook, ВКонтакте та Twitter.

Андрій Вігірінський Андрій Вігірінський , Правник, аналітик
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram