ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Справа стоматолога: запах купюр творить дива?

“Корупція у нас — мастильний матеріал для державного апарату. Навіть лікарі виписують купу ліків, бо мають у друзях власників аптек”, — якось зізнався Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Тому немає нічого дивного, коли щороку звучить інформація, що Україна побила черговий рекорд по рейтингах корумпованості серед інших держав світу.

Влада і корупція чимось схожі до сіамських близнят, котрі гармонійно доповнюють один одного. Хіба сьогодні в Україні можна уявити владу без корупції чи корупцію без влади? Звичайно, ні. Відтак те, що відбулося на Хмельниччині за останні два роки, є наочним хрестоматійним прикладом популяризації корупції в органах влади.

Суди долучилися до відбілювання корупціонера

11 січня 2011 року. Вся країна поступово відходить від головного болю новорічних канікул, а в кабінеті головного лікаря Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки Романа Свестуна відбуваються корупційні жнива — сбушники влаштовують засідку і беруть “тепленького” хабарника. Того січневого дня у службовому кабінеті Свестуна було вилучено 31 тисячу доларів і 14,2 тисяч гривень, походження яких головний лікар пояснити не зміг. Погодьтеся, як для медика комунального підприємства, яке знаходиться на утриманні обласної ради, виявлена сума грошей дещо несподівана і є еквівалентом вартості однокімнатної квартири у Хмельницькому.

“Прокуратура Хмельницької області, за матеріалами Управління СБУ в Хмельницькій області, 11 січня 2011 року порушила кримінальну справу щодо головного лікаря Хмельницької обласної стоматологічної поліклініки за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.368 КК України. Встановлено, що він вимагав та одержав від приватного підприємця хабар за надання документа про відповідність стоматологічного кабінету необхідним вимогам. Підозрюваного затримано”, — через два дні відрапортувала прес-служба обласної прокуратури. 

Однак цим не закінчується скандальна історія. Дружина стоматолога-хабарника, яка очолює Управління охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації, Наталія Свестун про всяк випадок біжить у РАГС і оформлює розлучення з чоловіком. Це стається за лічені дні після затримання зубного боса. Подейкують, що у пришвидшенні вирішення сімейного питання посприяв сам губернатор області Василь Ядуха, з яким у пані Свестун склалися родинні зв’язки.

Крісло головного стоматолога тимчасово обіймає заступник Свестуна Олександр Махіня, а сам герой нашого часу на півтора роки погружається у суди. Ще варто додати — за 11 місяців на посаді головного стоматолога Хмельниччини Роман Свестун зарекомендував себе з не найкращої сторони. Про це свідчать відгуки колективу у відкритому листі до засобів масової інформації, який з’явився наприкінці вересня цього року, та у сюжеті місцевого “33 каналу”.  Працівники комунального закладу заявили про нечисті сліди вчорашнього шефа: “витрачено півмільйона гривень з обласного бюджету на ремонт зуботехнічної лабораторії, який не відповідає жодним санітарно-гігієнічним вимогам; всупереч вимогам щодо економії бюджетних коштів затверджено новий штатний розпис, у якому кількість штатних посад збільшено на 15;  Р.Свестун примушував працівників поліклініки писати доноси на колег і керівний склад; здійснював опитування пацієнтів усупереч “Правилам перебування пацієнтів у закладі” (вимагання паспортів та пояснень звернення до того чи іншого лікаря)”. 

Зрештою, гучна справа стоматолога перетворюється в одіозність і сенсаційність рішень Феміди. 10 вересня цього року Хмельницький міськрайонний суд визнає Романа Свестуна шахраєм (ч.2 ст.190 КК України) та присуджує покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки та 1 рік 6 місяців, відповідно (під суд також потрапила й спільниця Свестуна — авт.). А далі думка суду робить розворот на 180 градусів: “На підставі Закону України “Про амністію у 2011 році”, засуджених звільнено від покарання”. І це при тому, що прокуратурою області доведено 53 епізоди хабарництва головного стоматолога Хмельниччини!

А 13 листопада Апеляційний суд Хмельницької області забивав цвях у труну судочинства — рішення Хмельницького міськрайонного суду у справі Свестуна залишено в силі. Окремим пунктом у  рішенні суду йдеться: “Відновити головного лікаря КЗ “Хмельницька обласна стоматологічна поліклініка” Свестуна Р.С. на займаній посаді”.

Колектив відмовляється від зубного боса

Наразі стоматолог Свестун не поспішає сідати у керівне крісло. Водночас колектив стоматполіклініки обурений рішенням двох судів та підготував листи до депутатів Хмельницької обласної ради і голови Миколи Дерикота, Генеральної прокуратури України і Верховного суду України з проханням не допустити Романа Свестуна до виконання обов’язків головного лікаря комунального закладу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram