Граблі прокуратури: земельний феодал із влади знову вийде сухим з води?

Минулого тижня на “Лівому березі” вийшла моя публікація про голову Городоцької райдержадміністрації (Хмельницька область) Володимира Вербановського, який протягом останніх двох років зайнявся відродженням класу феодалів у незалежній Україні — 62 гектари земель резервного фонду для ведення особистого селянського господарства він розділив між 31 особою, наближеною до влади. Також не забув й про сорочку, що ближча до тіла, себто й собі передбачив два гектари, про всяк випадок.

Фото: Предоставлено Виталием Тараненко

Що зробила обласна прокуратура одразу після оприлюднення кричущих фактів? Як повідомляє її прес-служба, наразі відомство перевіряє законність “земельних” розпоряджень Городоцької райдержадміністрації. Похвально, однак…

Попередній досвід прокурорських перевірок голови РДА В.Вербановського засвідчив досить гнилу тенденцію: корупційна схильність чиновника до земельної наживи банально скасовується рішенням місцевого прокурора, а з нього за це навіть не стягують символічного адмінштрафу. Навпаки, для нового маневру створюються сприятливі передумови. Тільки вдумайтеся: “управлінням СБУ в області відносно голови райдержадміністрації (В.Вербановського — авт.) складено та спрямовано до суду протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення — обмеження щодо використання службового становища, передбаченого ст.6 Закону України “Про засади запобігання та протидію корупції”. За результатами розгляду протоколу судом винесено постанову про закриття справи у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення” http://www.prok-khm.gov.ua/. Як казали класики з радянського “Перцю”, страшне перо не в гусака. Де гарантії, що слідчі органи й цього разу не підуть по протоптаній раніше стежині?  

І ще. Одіозного голову райдержадміністрації давно можна було залишити у спокої, переклавши на совість тих людей, котрі привели до влади: голови Хмельницької ОДА і Президента України. Але є деталь, яка демонструє хворобу усієї державної вертикалі — жити на широку ногу. Дарма, що зароблені доходи держслужбовця суперечать обраному стилю. Головне, аби вірний “залізний кінь” Мазда СХ-9, 2008 року вартістю близько 240 тис грн чиновника-автолюбителя Володимира Вербановського ніколи не підводив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram