ГоловнаСвіт

​Кокуси в Айові: друге місце має значення

15 січня у штаті Айова відбудуться кокуси, на яких місцеві виборці-республіканці визначаться зі своїм фаворитом у президентській гонці. Демократична партія цього разу кокуси в Айові пропускає: перші офіційні заходи партії з оголошення кандидата на президентських виборах (ним буде чинний глава Білого дому) розпочнуться пізніше. 

Розповідаємо, що таке кокуси і чому це важливо.

Фото: EPA/UPG

Кокуси в Айові традиційно відкривають рік президентських виборів у США вже багато років поспіль. Демократична партія робить це з 1972 року, Республіканська — з 1976-го. Тож не дивно, що до них прикута увага Америки. Загалом же кокуси проводять лише три штати: Айова, Невада і Вайомінґ. Решта обирають кандидатів звичайним таємним голосуванням — на праймериз.

Що таке кокуси і як вони відбуваються

Кокус — це буквально партійне зібрання. Прихильники кожної партії сходяться увечері на збори в локаціях, що можуть їх умістити: у школах, спортзалах, кінотеатрах чи церквах. Вони виголошують промови, а далі відбувається підрахунок шанувальників того чи іншого кандидата — за допомогою і бюлетенів, і збору підписів чи підрахунку «голів». Залежно від числа кандидатів і розподілу голосів може бути один тур або ж кілька. Урешті за результатами в усіх 99 округах штату визначають переможця. 

Змагаючись за голоси, кандидати намагаються відвідати виборців у якомога більшій кількості округів. Ідеальний варіант — здійснити те, що місцевим політичним жаргоном називають «повним Грасслі» — відвідати всі 99 округів. Термін виник від прізвища республіканця Чака Грасслі, який робить це щороку упродовж своєї 43-річної кар’єри сенатора від штату Айова. Як повідомляє CNN, цього року «повний Грасслі» виконав один конкурент Дональда Трампа, губернатор Флориди Рон Десантіс. Ще один республіканець, Вівек Рамасвамі, спромігся на «подвійний Грасслі» — двічі відвідав кожен округ.

Губернатор Флориди й кандидат у президенти від Республіканської партії Рон Десантіс виступає під час зустрічі з виборцями в Анкені, штат Айова.
Фото: EPA/UPG
Губернатор Флориди й кандидат у президенти від Республіканської партії Рон Десантіс виступає під час зустрічі з виборцями в Анкені, штат Айова.

Як часто переможець кокусів в Айові стає президентом?

Насправді не надто часто. Більшість з понад тримільйонного населення Айови — білі протестанти, тож прихильність зазвичай здобувають консервативні кандидати. Чинний президент Джозеф Байден на кокусах 2020-го посів лише четверте місце. Програвав їх і Дональд Трамп у 2016-му. Він навіть звинуватив місцевих республіканців у шахрайстві й підтасуванні результатів і вимагав провести голосування повторно.

Серед республіканців лише троє переможців кокусів в Айові ставали офіційними кандидатами від партії на виборах, причому тільки одного, Джорджа Буша-молодшого, таки обрали президентом. Його батько виграв кокуси у 1980-му, перемігши Рональда Рейгана, однак не став кандидатом на президентських виборах від Республіканської партії, натомість у переможному для себе 1988-му Айову програв.

Барак Обама під час промови в Айові, 2008.
Фото: weareiowa.com
Барак Обама під час промови в Айові, 2008.

Серед демократів кокуси в Айові вигравали сім майбутніх кандидатів у президенти, двоє з них брали в підсумку Білий дім: Джиммі Картер у 1976 році й Барак Обама у 2008-му.

Чому кокуси в Айові важливі?

Зазвичай саме тут, на першому етапі, виокремлюються лідери кампанії. Вдалий результат в Айові може дати поштовх претендентові. І навпаки: погані показники здатні вибити його з гонки.

Напередодні 15 січня, за даними опитування NBC News/Mediacom, в Айові Дональд Трамп набирав 48% (у грудні 2023-го — 51%), колишня представниця США при ООН й ексгубернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі — 20% (у грудні 2023-го — 16%), губернатор Флориди Рон Десантіс — 16% (у грудні 2023-го — 19%).

Трамп під час візиту до Айови
Фото: ctvnews.ca
Трамп під час візиту до Айови

Дональд Трамп в інтерв’ю місцевим медіа заявив, що планує отримати «рекордний» або «близький до рекордного» відсоток голосів. Фактично в його перемозі не сумніваються ані прихильники, ані опоненти. І головна інтрига — хто ж посяде друге місце.

Програш в Айові може прискорити фінал кампанії Десантіса, яку загалом важко назвати дуже вдалою. Губернатор Флориди навіть скерував значну частину ресурсів штабу саме на кампанію в Айові, за що отримав порцію критики на дебатах від Гейлі через «невміння планувати й управляти».

Натомість Ніккі Гейлі впевнене друге місце дозволить вибити з кампанії Десантіса й у перспективі кинути виклик 45-му президентові США. Поки що Гейлі вкрай обережно говорить про Трампа, називає його президентство вдалим, однак визначає себе як розумну республіканську альтернативу «хаосу», який, на її думку, представляють усі її внутрішньопартійні конкуренти, насамперед колишній президент США.

Ніккі Гейлі на кокусі в Айові
Фото: https://twitter.com/NikkiHaley
Ніккі Гейлі на кокусі в Айові

Схоже, у команді Трампа саме Гейлі вважають головною загрозою. За інформацією The New York Times, у день кокусів Super Pack Трампа (Super PAC, суперкомітет з політичної активності — це організація, не пов’язана формально з передвиборчим штабом кандидата, яка може збирати й витрачати кошти на його рекламу або антирекламу конкурентів) викупив у Google рекламні посилання, які бачать користувачі з Айови:

Фото: EPA/UPG

Що може піти не так 

Зараз в Айові рекордно холодні дні, сильні снігопади, бурі, в окремих частинах штату очікують до мінус 40 градусів. І це може серйозно позначитися на бажанні мешканців узяти участь у кокусах. Ще кілька тижнів тому штаби претендентів прогнозували рекордну явку, однак за актуальних обставин на це годі сподіватися. А за невеликої активності виборців можливі сюрпризи.

Хуртовина в центрі міста Де-Мойн, столиці штату Айова, США, 13 січня 2024 р.
Фото: EPA/UPG
Хуртовина в центрі міста Де-Мойн, столиці штату Айова, США, 13 січня 2024 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram