ГоловнаСвіт

Фінляндія подасть заявку на вступ до НАТО в разі загрози ескалації в Європі

Як альтернатива цьому – посилення оборонної співпраці зі США та Швецією.

Фінляндія подасть заявку на вступ до НАТО в разі загрози ескалації в Європі
Фото: aliexpress.com

Фінляндія розглядає приєднання до НАТО як варіант посилення свого захисту в разі ризику ескалації у Європі. 

Про це заявив президент Фінляндії Саулі Нііністьо, пише Financial Times.

За його словами, вступ до НАТО був однією з двох основних альтернатив нинішньому статусу країни всередині ЄС. Інша альтернатива – поглиблення оборонного співробітництва зі США та сусідньою позаблоковою Швецією.

"У всіх альтернатив є перевага, що наша безпека покращиться. Або ми слідкуємо за збереженням стабільності та тим, що ми живемо в безпечному середовищі. Наша головна мета – фінська безпека", – зазначив президент.

Соціологічне опитування державної телекомпанії минулого тижня показав, що вперше більшість фінів хочуть вступити до НАТО – 62% за і 16% проти. Раніше десятиліттями кількість прихильників приєднання до блоку складала близько 20%. 

Уряд Фінляндії має ухвалити рішення щодо подачі заявки на вступ до НАТО найближчими місяцями. 

Після Другої світової та радянсько-фінської воєн Фінляндія не була окупована Радянським Союзом і, на відміну від країн Центральної Європи, зберегла демократичний устрій і ринкову економіку, але змушена була звіряти свою зовнішню політику з Москвою.

У грудні 2021 фінський президент сказав, що в розмові з Путіним попередив про те, що Фінляндія поважає свій суверенітет і не збирається відмовляється від можливості подати заявку на вступ до військового альянсу, якщо це буде актуально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram