ГоловнаСвіт

Лукашенко: Путін хоче, щоб ​Україна стала такою, як Білорусь, але "з певними нюансами"

Самопроголошений президент Білорусі розповів японському журналістові про фізіологічний стан Путіна.

Лукашенко: Путін хоче, щоб ​Україна стала такою, як Білорусь, але "з певними нюансами"
Фото: Белта

Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, заявив, що його єдиний друг, президент РФ Володимир Путін пропонує Україні такі речі, які відбуваються у Білорусі. Тобто Україна "має стати такою, як Білорусь, але з певними нюансами".

Про це Лукашенко розповів в інтерв'ю японському телеканалу TBS, передає "Белта".

"Вона (Україна) не повинна мати ядерної зброї, не повинна загрожувати Росії, вона не повинна забороняти людям, які живуть в Україні, розмовляти будь-якою мовою", - розповів Лукашенко про бажання Путіна.

"Ви ж не забороняєте своїм громадянам у Японії розмовляти російською чи англійською мовою. Так і в Україні має бути. Ніхто не повинен обмежувати когось", - звернувся він до японського журналіста.

На думку Лукашенка, Путін пропонує Зеленському "абсолютно прийнятний варіант договору" і що "Росія у цій війні не програє".

Лукашенко знову збрехав, що "жоден білоруський солдат в Україні не воює". "Ми не нападаємо на Україну, ми не бомбимо Україну, нас ніхто не просить цього робити", - сказав він, але при цьому пригрозив "відповісти", що якщо Україна "продовжуватиме ескалацію".

Далі Лукашенко почав розповідати про здоров'я та фізичний стан Путіна.

"Якщо ви думаєте, що Путін нездоровий - він живіший за всіх живих. Він абсолютно адекватна і нормальна людина. Він як ніколи у формі", - заявив Лукашенко.

Путіну зараз 69 років. У 2020 році британський таблоїд Sun вийшов із заголовком про те, що президент РФ "піде з посади на початку наступного року" на тлі зростаючих побоювань за своє здоров'я. Газета послалася на свої московські джерела і кремлівських спостерігачів. Ці спостерігачі помітили на кадрах хроніки з Путіним, що у того нібито є симптоми можливої хвороби Паркінсона.

Ще один британський таблоїд - Daily Mail - опублікував статтю аналогічного змісту. 

Нагадаємо, офіційні ЗМІ Білорусі, які мало чим відрізняються від пропагандистських російських, почали переконувати, що Україна готувалася напасти на них 23-24 лютого. Так Лукашенко виправдовує військове вторгнення Росії в Україну. Він особисто їздив до Путіна, щоб у черговий раз сказати і йому про це. Самопроголошений "президент" Білорусі також постійно робить протилежні за змістом заяви - то каже що РФ та Білорусь не нападала на Україну, то - що напад "був превінтимним".

Насправді з території Білорусі (аеродроми Лунинець, Барановичі, Ліда) злітають російські літаки та бомбардують українські міста в Житомирській, Чернігівській, Київській та інших областях України. За даними Генштабу ЗСУ, основними напрямками, звідки Росія завдає ударів по Україні, є Білорусь і Чорне море.

12 березня Міноборони Білорусі заявило, що відправляє 5 батальйонно-тактичних груп до кордону з Україною. При цьому у відомстві заперечують, що це частина підготовки до вступу у війну на боці РФ.

Генштаб ЗСУ розцінює ймовірність участі білоруської армії у війні проти України як високу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram