ГоловнаСвіт

Авіакомпанія, рейсами якої в Білорусь звозять мігрантів, подвоїть польоти в Мінськ

Литва не змогла переконати Ірак не підігравати Лукашенку.

Авіакомпанія, рейсами якої в Білорусь звозять мігрантів, подвоїть польоти в Мінськ
Фото: facebook.com/iraqi.airways.official

Авіакомпанія Iraqi Airways оголосила про подвоєння кількості рейсів у Мінськ. З 1 серпня вона буде літати в столицю Білорусі чотири рази на тиждень, а не два, як раніше.

У фейсбуці авіакомпанії повідомляється, що це пов'язано з високим попитом на цей напрямок.

Авіакомпанія Iraqi Airways використовується білоруським режимом для гібридної війни з Європейським Союзом. За даними опозиції Білорусі, цими рейсами громадяни Іраку та інших держав Близького Сходу організовано прибувають до Мінська, отримують туристичні візи, а потім перекидаються до лінії державного кордону для переходу на територію Литви.

За даними прикордонної служби Литви, лише за останню добу на кордоні з Білоруссю було затримано 92 нелегальних мігрантів, з яких 73 виявилися іракцями.

Минулого тижня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс літав у Багдад, щоб заручитися підтримкою влади Іраку в боротьбі з нелегальною міграцією. У відповідь країна збільшила кількість рейсів у Білорусь.

У четвер, 22 липня, Ландсбергіс ще раз поговорив з міністром закордонних справ Іраку Фуадом Гусейном, закликавши його вирішити проблему повітряного сполучення з Мінськом, пише Delfi.

За словами Ландсбергіса, іракський міністр пообіцяв найближчим часом з'ясувати мотиви такого рішення Iraqi Airways і запевнив, що прохання Литви надіслати делегацію експертів матиме відповідь.

"Я ще раз повторив, що будь-яка участь у злочинних схемах білоруського режиму завдає шкоди репутації Іраку як країни, що заявила про наміри йти шляхом демократії і миру. Рішучих дій в боротьбі з організаторами злочинної мережі перевезення нелегальних мігрантів з боку Іраку чекає не тільки Литва, але й Євросоюз", - сказав Ландсбергіс.

Нагадаємо, що за останні місяці Литва зіткнулася з багаторазовим збільшенням потоку нелегалів з Білорусі. Протягом 2021 року кордон з Білоруссю нелегально перейшли дві з половиною тисячі мігрантів, переважно з Іраку.

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте казала, що це організована гібридна атака білоруського режиму проти Литви у відповідь на санкції, введені після примусової посадки літака Ryanair у Мінську.

На початку червня Литва почала будувати паркан з колючого дроту на кордоні з Білоруссю та ініціювала нові санкції проти режиму Олександра Лукашенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram