ГоловнаСвіт

У Франції почали технічну роботу над розшифруванням "чорних скриньок" збитого в Ірані літака МАУ

Бортові самописці привезли іранські слідчі. 

Фото: twitter.com/BEA_Aero

До французького Бюро з розслідувань та аналізу безпеки цивільної авіації (BEA) 20 липня прибули іранські слідчі разом з бортовими самописцями збитого під Тегераном літака МАУ.

"Група фахівців Бюро з розслідування авіаційних подій Ісламської Республіки Іран (AAIB) прибула в BEA разом з реєстратором польотних даних і бортовим самописцем", - повідомили у Twitter BEA.

Спільна робота розпочалася з перемовин щодо процесу роботи, нині вже розпочалися технічні роботи - візуальний огляд, оцінка та відкриття.

Фото: twitter.com/BEA_Aero
Фото: twitter.com/BEA_Aero
Фото: twitter.com/BEA_Aero

Оновлення. У МЗС України повідомили, що передача бортових самописців є давно очікуваним кроком, але "лише одним з кроків у напрямку завершення технічного розслідування".

"Ми ще раз повторюємо нашу вимогу до Ірану провести повне, прозоре та незалежне технічне розслідування, яке б відповідало міжнародним стандартам. Міжнародна група продовжуватиме наполегливу роботу задля забезпечення прозорості, відповідальності та справедливості, включаючи виплату компенсацій сім’ям жертв цієї жахливої трагедії", - йдеться у повідомленні міністерства у Facebook.

Нагадаємо, що 18 липня у Францію прибули чорні скриньки збитого українського літака МАУ. Досліджуватиме самописці збитого в Ірані літака міжнародна комісія з 20 осіб.

Генеральний директор з правових та міжнародних питань Національної авіаційної організації Ірану Мохаммад Шарафі пояснив понад піврічну затримку із відправленням "чорних скриньок" збитого літака МАУ впливом коронавірусу.

Про намір Ірану відправити чорні скриньки на розшифровку до Франції стало відомо ще в січні. У кінці червня державні ЗМІ Ірану повідомляли, що чорні скриньки відправлено.

Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", що прямував з Тегерана до Києва, розбився вранці 8 січня незабаром після вильоту з іранської столиці. Жертвами катастрофи стали всі, хто перебував на борту - 176 громадян шести країн.

Тегеран заявив, що пасажирський Boeing був збитий іранською стороною "ненавмисно". За висновком CAO, зміщення радіолокаційної системи комплексу ППО, який збив "Боїнг", було ключовою "людською помилкою", яка призвела до катастрофи.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відповів на це, що Україна поки що не може погодитися з тим, що літак МАУ в Ірані було збито внаслідок людської помилки. Країна вимагає усебічного та неупередженого розслідування події, результати якого мають встановити точну причину трагедії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram