ГоловнаСвіт

Німецькі землі просять Конгрес США не допустити виведення військ

Глави урядів чотирьох південних земель адресували листи 13 американським законодавцям.

Німецькі землі просять Конгрес США не допустити виведення військ
Фото: EPA/UPG

Глави урядів чотирьох німецьких земель звернулися до членів Конгресу США з проханням заблокувати плани виведення американських військ із Німеччини.

Про це повідомляє "Голос Америки".

У червні президент США Дональд Трамп заявив, що має намір скоротити чисельність американського військового контингенту в Німеччині на 9500 осіб, довівши до 25 тисяч. Він наголосив, що союзник по НАТО не виконує цільових показників Альянсу з видатків на оборону, і звинуватив Німеччину в тому, що вона експлуатує США в торгівлі.

Глави урядів чотирьох південних земель, де розташовані американські військові бази, адресували листи 13 американським законодавцям, включно з сенаторами Міттом Ромні і Джимом Інгофом.

"Ми просимо вас підтримати нас, у той час як ми намагаємося не розірвати зв'язків дружби, а зміцнити їх і захистити присутність США в Німеччині і Європі в майбутньому", - написали прем'єр-міністри Баварії, Гессену, Баден-Вюртембергу і Рейнланд-Пфальцу.

Нагадаємо, на початку червня стало відомо, що Трамп має намір скоротити чисельність американського військового контингенту в Німеччині. Президент США наказав Пентагону зменшити його з 34,5 тис. до 25 тис. Крім того, він розпорядився обмежити число американських військовослужбовців, які одноразово перебувають у Німеччині, до 25 тис. чоловік замість допустимих зараз 52 тис.

Міністр оборони США Марк Еспер зазначив, що частина військовослужбовців повернеться у США, а решту переведуть у країни Східної Європи як "сигнал Путіну". У яку саме з європейських країн можуть перекинути військових з Німеччини, не уточнювалося, але Трамп, зустрічаючись з польським президентом Анджеєм Дудою, говорив про американську присутність у Польщі.

У Німеччині на можливе виведення американських військ відреагували негативно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram