ГоловнаСвіт

Помер американський конгресмен, який казав, що обранню Трампа допомогла Росія

Джон Льюїс помер від раку підшлункової залози, який йому діагностували у грудні 2019 року.

Помер американський конгресмен, який казав, що обранню Трампа допомогла Росія
Конгрессмен Джон Льюис
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 17 липня, пішов з життя американський конгресмен Джон Льюїс. Голос Америки називає його одним з найвпливовіших лідерів руху за громадянські права в США в наш час.

Повідомляють, що Льюїс помер від раку підшлункової залози, який йому діагностували у грудні 2019 року.

Джон Льюїс брав активну участь у боротьбі афроамериканців за їхні права. У період сегрегації він неодноразово ставав організатором ненасильницьких акцій протесту і бойкотів. Серед них - знаменитий марш на Вашингтон 1963 року.

У 1986 році він став членом Конгресу і провів на цій посаді понад 30 років, активно займаючись питаннями расової рівності і виступаючи проти участі США у військових конфліктах (зокрема війни в Перській затоці та Іраку). До самої смерті він представляв штат Джорджія в Конгресі і був активним правозахисником.

Льюїса переобирали 16 разів, тільки раз він набрав менше за 70% голосів. У 2008 році підтримав висунення Барака Обами на посаду президента США. У 2016 році Льюїс організував 25-годинний сидячий страйк 100 конгресменів-демократів, які вимагали зробити жорсткішим продаж зброї в США.

Під час інавгурації Дональда Трампа у 2017-му Джон Льюїс заявив, що не бачить у ньому "легітимного президента".

"Я думаю, що росіяни сприяли обранню цього чоловіка. І вони допомогли знищити кандидатуру Гілларі Клінтон", - сказав тоді Льюїс каналу NBC News.

Кілька днів тому Трамп звільнив від ув’язнення свого колишнього радника, який фігурував у "російській справі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram