ГоловнаСвіт

У французькому Нанті горів собор святих Петра і Павла, який будували 457 років

Вогнем повністю знищений великий орган, порушена міцність будівлі.

У французькому Нанті горів собор святих Петра і Павла, який будували 457 років
Пожежа у соборі святого Петра і Павла
Фото: Скріншот відео

Правоохоронці встановлюють обставини сильної пожежі в соборі святих Петра і Павла в місті Нант на заході Франції. Зокрема, перевіряється версія підпалу.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на прокуратуру.

За даними слідчих, полум'я спалахнуло в трьох місцях.

Не менш 60 вогнеборців намагалися загасити пожежу і змогли взяти його під контроль лише через кілька годин. Керівник пожежної бригади розповів, що вогнем, можливо, повністю зруйнувало великий орган. Також, за його словами, може обрушитися і платформа, на якій встановлений музичний інструмент.

Президент Франції Емманюель Макрон висловив підтримку вогнеборцям. "Вони не зупинилися перед ризиками, щоб врятувати готичну перлину міста герцогів бретонського", - підкреслив він.

Оновлення. Пожежники загасили пожежу в соборі Святих Петра і Павла в Нанті, інформує ввечері в суботу телеканал BFMTV.

Повідомляється, що вогнем повністю знищений великий орган і порушена міцність будівлі. Згоріла значна частина внутрішнього оздоблення храму XV століття.

Фото: twitter.com/bleuloireocean

Фото: twitter.com/bleuloireocean

Фото: twitter.com/bleuloireocean

У зв’язку з пожежею до міста прибув прем'єр-міністр Франції Жан Кастекс у супроводі міністра культури Розлін Башло і глави МВС Жеральда Дарманена.

Будівництво собору святого Петра і Павла в місті Нант розпочалося в 1434 році і тривало 457 років. Він внесений до списку історичних пам'яток Франції. Будівля сильно постраждала від бомбардувань в 1944 році, а в 1972-му - пережила велику пожежу.

Нагадаємо, у квітні 2019 року в результаті пожежі біля собору Паризької Богоматері обрушилися шпиль і частина покрівлі. Після цього французька влада оголосили про збір коштів для відновлення собору. Президент Макрон пообіцяв реконструювати Нотр-Дам за п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram