ГоловнаСвіт

Ефіопія почала заповнювати спірне водосховище на Нілі

Судан і Єгипет виступають проти.

Ефіопія почала заповнювати спірне водосховище на Нілі
Фото: @DailyHorn1

Попри протести Судану і Єгипту Ефіопія почала заповнювати водосховище біля ГЕС Grand Renaissance ("Велике відродження") на річці Ніл.

Про це повідомила влада країни, передає ВВС.

Міністр водних ресурсів Ефіопії Селеш Бекеле підтвердив достовірність останніх супутникових знімків, на яких видно, що рівень води у водосховищі збільшується.

Вже багато років Єгипет, Судан і Ефіопія не можуть домовитися про розподіл ресурсів Блакитного Нілу.

Нещодавно країни зробили чергову спробу домовитися про заповнення та експлуатацію водосховища, утвореного гігантською греблею ГЕС, але все марно.

Будівництво греблі порушило усталені правила водокористування.

Ефіопія вважає, що цей гідроенергетичний проєкт має вирішальне значення для економічного зростання країни. Але розташовані нижче за течією Нілу Судан і Єгипет побоюються, що гігантська гребля значно обмежить їхнє водопостачання.

Міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі раніше попереджав, що відсутність угоди про роботу ГЕС, "яка захистить громади, що мешкають нижче за течією, посилить напруженість і може спровокувати кризи і конфлікти, які ще більше дестабілізують і без того неспокійний регіон".

Конфлікт між Єгиптом і Ефіопією, які є союзниками США, може вплинути на стабільність в регіоні та поставить під загрозу мільйони людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram