ГоловнаСвіт

Генсек ООН закликає усі держави співпрацювати зі слідством у справі MH17

Спільна слідча група закликає Російську Федерацію визнати відповідальність у трагедії.

Генсек ООН закликає усі держави співпрацювати зі слідством у справі MH17
Антониу Гутерреш
Фото: EPA/UPG

Сьогодні, у шості роковини збиття малайзійського літака МН17, Генеральний секретар ООН оприлюднив заклик до усіх держав-членів повністю співпрацювати зі слідством на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 2166. Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Генеральний секретар визнає важливу роботу незалежної Спільної слідчої групи для встановлення відповідальності та бере до уваги судові процеси навколо цієї справи в Нідерландах. Про це сказав на брифінгу для ЗМІ заступник речника Генсекретаря ООН Фархан Хак.

Україна та інші члени Спільної слідчої групи закликають Російську Федерацію визнати свою відповідальність у трагедії, виконувати свої міжнародні зобов’язання, зокрема резолюцію Радбезу ООН 2166, та співпрацювати зі слідством.

Нагадаємо, 22 червня в Гаазі поновилися слухання в рамках судового процесу у справі про збитий у небі над Донбасом літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17. Попередній етап слухань пройшов з 8 по 10 червня. На ньому сторони повідомили про виконану роботу і зібрану інформацію.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі, хто перебував на борту (298 осіб), загинули.

Розслідування причин катастрофи веде спільна слідча група (JIT, ССД), у яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії. У вересні 2016 року ССД оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Бука". За даними ССД, це ракетна установка російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Усі вони, як повідомляли, в суд не з'явилися. Пулатов на цей момент - єдиний фігурант справи - відправив на слухання своїх адвокатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram