ГоловнаСвіт

Син Солженіцина очолив найбільшу вугільну компанію Росії

Перестановки можуть бути спричинені невиконанням виробничої програми СУЕК.

Син Солженіцина очолив найбільшу вугільну компанію Росії
Степан Солженинцын
Фото: kommersant.ru

Син російського письменника і громадського діяча Олександра Солженіцина Степан очолив найбільшу вугільну компанію Росії - СУЕК, підконтрольну бізнесменові Андрієві Мельниченку. Інформацію про це РБК підтвердила пресслужба компанії.

Колишній гендиректор і співвласник (володіє 7,8%) СУЕК Володимир Рашевський, який з кінця 2004 року обіймав цю посаду, залишиться в раді директорів компанії і продовжить відповідати за стратегію, пише видання.

У 2018 році Рашевський увійшов до списку 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes, його статок було оцінено в $550 млн. Солженіцин поєднуватиме дві посади: він збереже поточний пост голови "дочки" СУЕК - "Сибірської генеруючої компанії".

Перестановки можуть бути спричинені невиконанням виробничої програми СУЕК, стверджує одне з джерел РБК.

Степан Солженіцин закінчив Массачусетський технологічний інститут (MIT) і Гарвард. Працював у Нью-Йорку експертом з енергетики, екології та містобудування. З 2004 року працював у консалтинговій компанії McKinsey & Company. Там відповідав за напрямок електроенергетики та теплопостачання, консультував енергетичні компанії і регулюючі організації з питань структурних змін у галузі. У 2018-му очолив "Сибірську генеруючу компанію".

СУЕК - один із головних виробників електроенергії та тепла в Сибіру, найбільший постачальник вугілля на внутрішній ринок Росії і на експорт. Видобуток СУЕК знизився в 2019 році на 4% і становив 106,2 млн тонн. Виручка скоротилася на 9%, до $7,5 млрд. При цьому чистий прибуток упав на 39,3% - до $706 млн, випливає з фінансової звітності компанії.

Олександр Солженіцин, знаменитий письменник і громадський діяч, був одним з найактивніших і послідовних критиків політичного ладу СРСР. За дисидентську діяльність у 1974 році його звинуватили у зраді Батьківщині, позбавили радянського громадянства і вислали з СРСР. Повернутися в Росію він зміг лише в 1994 році.

Солженіцин є лауреатом Нобелівської премії з літератури, присудженої йому в 1970 році "за моральну силу, з якою він слідував непорушним традиціям російської літератури".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram