ГоловнаСвіт

Трамп назвав ВООЗ "маріонеткою Китаю" і опублікував лист до її гендиректора

Він вимагає від Організації "суттєвих поліпшень" і незалежності від КНР.

Трамп назвав ВООЗ "маріонеткою Китаю" і опублікував лист до її гендиректора
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп опублікував лист до генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедроса Гебрейсуса. У ньому він попередив про постійну зупинку фінансування Організації та перегляд членства в ній, якщо та не візьме на себе зобов'язання щодо "суттєвих поліпшень" упродовж 30 днів, пише BBC.

Коментуючи ситуацію з ВООЗ, Трамп назвав організацію "маріонеткою Китаю". У листі він заявив про "тривожну відсутність незалежності організації від КНР". Трамп стверджує, що президент Китаю Сі Цзіньпін чинив тиск на ВООЗ, щоб вона не оголошувала спалах вірусу надзвичайною ситуацією. Він також говорить, що ВООЗ поступилася цьому тиску, але пізніше була змушена повернути назад.

"Мій обов'язок як президента США інформувати Вас: якщо Всесвітня організація охорони здоров'я не візьме на себе зобов'язання щодо суттєвих поліпшень упродовж наступних 30 днів, я зроблю своє тимчасове рішення про замороження фінансування ВООЗ постійним і перегляну наше членство в цій організації", - йдеться в опублікованому зверненні.

У листі президент США висуває низку звинувачень, зокрема, що Організація упустила або проігнорувала початкові ознаки коронавірусу. Трамп заявив, що єдиною можливістю відновити довіру для ВООЗ є демонстрація "своєї незалежності від Китаю".

Нагадаємо, Трамп оголосив про призупинення фінансування ВООЗ 15 квітня. На його думку, Організація не впоралася зі своєю роботою, а її дії сприяли "дезінформації" Китаю про коронавіруси, що, найімовірніше, призвело до більш масштабного спалаху, ніж могло бути.

На думку Трампа, ВООЗ мало зробила для запобігання епідемії коронавірусу в США і приділила занадто багато часу ситуації в Китаї.

У Євросоюзі рішення Трампа призупинити фінансування засудили, а ООН назвала невчасним скорочення фінансування ВООЗ, тоді як організація бореться з поширенням коронавірусу.

8 травня ВООЗ оновила стратегічний план з підготовки та реагування на поширення коронавірусу і повідомила, що на його виконання знадобиться $1,7 млрд. З огляду на кошти, які організація отримала на початок травня, дефіцит фінансування в 2020 році становитиме $1,3 млрд.

16 травня канал Fox News оприлюднив чернетку листа Трампа до ВООЗ, в якому йшлося про можливість часткового відновлення фінансування Організації. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram