ГоловнаСвіт

Трамп планує частково відновити фінансування ВООЗ

Fox News оприлюднила чернетку листа американського президента гендиректору організації.

Трамп планує частково відновити фінансування ВООЗ
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп частково відновить фінансування Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Про це повідомив телеканал Fox News з посиланням на чернетку його листа.

«Незважаючи на недоліки ВООЗ, я вважаю, що організація як і раніше має величезний потенціал, і хочу, щоб вона реалізувала цей потенціал, особливо зараз, під час цієї глобальної кризи», - йдеться в листі. Його, за інформацією телеканалу, Трамп планує відправити гендиректору ВООЗ Тедросу Гебреісусу.

США планують виділяти ВООЗ не більше коштів, ніж Китай. Як повідомляв раніше Трамп, США щорічно вносили в бюджет організації від $400 млн до $500 млн, тоді як КНР платила $40 млн.

Однак якщо Китай збільшить своє фінансування ВООЗ, США розглянуть можливість також підвищити внесок, зазначено в листі.

«Китай має величезний борг перед усім світом, і він може почати з виплати своєї справедливої частки ВООЗ», - йдеться в ньому.

Нагадаємо, Трамп оголосив про припинення фінансування ВООЗ 15 квітня. Організація не впоралася зі своєю роботою, а її дії сприяли «дезінформації» Китаю про коронавіруси, що, найімовірніше, призвело до більш масштабного спалаху, ніж могло бути, пояснив він своє рішення.

На думку Трампа, ВООЗ мало зробила для запобігання епідемії коронавірусу в США і приділила занадто багато часу ситуації в Китаї.

В Євросоюзі рішення Трампа призупинити фінансування засудили, а ООН назвала невчасним скорочення фінансування ВООЗ, тоді як організація бореться з поширенням коронавірусу.

8 травня ВООЗ оновила стратегічний план з підготовки та реагування на поширення коронавірусу і повідомила, що на його виконання знадобиться $1,7 млрд. Виходячи з коштів, які організація отримала  станом на початок травня, дефіцит фінансування в 2020 році складе $1,3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram