ГоловнаСвіт

Молдова продовжила обмежувальні заходи через коронавірус до кінця червня

Вводиться обов'язковий масочний режим в громадських місцях.

Молдова продовжила обмежувальні заходи через коронавірус до кінця червня
Фото: EPA/UPG

З 16 травня по 30 червня в Молдові оголошена надзвичайна ситуація в галузі громадської охорони здоров'я.

Про це повідомила міністр охорони здоров'я, праці та соціального захисту Віоріка Думбревяну, передає Інтерфакс-Україна.

Вона нагадала, що о 00.00 годині закінчується режим надзвичайного стану, який був введений парламентом на період з 17 березня по 15 травня.

"Комісія з громадської охорони здоров'я під головуванням прем'єр-міністра Йона Кіку ухвалила рішення оголосити надзвичайну ситуацію в галузі громадської охорони здоров'я на період з 16 травня по 30 червня", - заявила міністр.

За її словами, це означає, що багато обмежувальних заходів, введені на період надзвичайного стану, залишаться чинними і далі.

"Всі органи влади, юридичні та фізичні особи, економічні агенти всіх форм власності зобов'язані дотримуватися соціальної дистанції один метр, а також особистої гігієни (. . .). Комісія ухвалила рішення ввести обов'язкове носіння масок в громадському транспорті, магазинах, закритих приміщеннях, які є громадськими місцями", - сказала міністр.

Вона зазначила, що також зберігається заборона на міжнародне автобусне та авіасполучення, а в громадському транспорті зберігається заборона на перевезення пасажирів, які стоять. Крім того, у вихідні дні громадський транспорт не курсуватиме.

До 31 травня продовжено заборону на відкриття ресторанів, барів, кафе і готелів. До цієї самої дати продовжується заборона на відкриття ринків у муніципіях Кишинів і Бєльці. Також до 31 травня залишаються закритими дитячі та спортивні майданчики. До 30 червня залишаються закритими дитячі садки та всі навчальні заклади.

"Надалі рішення будуть ухвалюватись, залежно від розвитку епідеміологічної ситуації", - сказала міністр.

Однак з 16 травня відкриваються поліклініки та приватні медичні установи, а також стоматологічні кабінети - за умови суворого дотримання заходів безпеки та особистої гігієни. Також з 16 травня відкриваються перукарні, але тільки для надання послуг зі стрижки волосся.

У Молдові зареєстровано 5745 випадків зараження коронавірусом, 2280 осіб вилікувалися, 202 померли.

Поетапне зняття обмежень почалося з 27 квітня. З 4 травня до роботи повернулися всі працівники державних установ, почав функціонувати в звичайному режимі громадський транспорт. З 10 травня дозволено проведення богослужінь на відкритому повітрі, у дворах церков. З 11 травня почали працювати ринки в селах і районних центрах, за винятком ринків у муніципіях Кишинів і Бєльці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram