ГоловнаСвіт

Європарламент схвалив спрощення візового режиму з Білоруссю

Для білорусів короткострокові візи стануть дешевшими, а заявки розглядатимуть швидше.

Європарламент схвалив спрощення візового режиму з Білоруссю
Фото: belrynok.by

Європейський парламент схвалив угоду про спрощення візового режиму між Євросоюзом і Білоруссю.

Онлайн-голосування відбулося увечері 14 травня під час пленарної сесії в Брюсселі.

За документ проголосували 634 депутати, 48 були проти, 4 – утримались, пише Німецька хвиля.

Угода про візи стосується дозволів на короткострокові поїздки, тобто до 90 днів у будь-який 180-денний період. Згідно з документом, візи коштуватимуть 35 євро для громадян і Білорусі, і ЄС. Від сплати збору звільнені, зокрема, діти до 12 років, люди з інвалідністю, учні, студенти, представники організацій громадянського суспільства.

Усі візові заявки мають розглядати протягом 10 календарних днів. Якщо заявка вимагає додаткової перевірки, цей термін можуть збільшити до 30 днів. З іншого боку, його можуть зменшити до двох робочих днів "в невідкладних випадках". Але тоді візовий збір складе 70 євро.

Як і зараз, особи, які подорожують, повинні будуть обґрунтувати мету поїздки. Але для низки категорій осіб список необхідних документів скоротять. Це торкнеться, наприклад, бізнесменів, водіїв транспорту при міжнародних перевезеннях, журналістів, людей, що їдуть із науковою або творчою метою. Передбачена й можливість видачі багаторазових віз із терміном дії один або п'ять років.

Варто зазначити, що громадяни ЄС можуть відвідувати Білорусь без візи на термін до 30 днів. Умовою є в'їзд через аеропорт Мінська. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram