ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про масове тестування на коронавірус

Зміни діятимуть під час карантину і ще протягом двох місяців з моменту його скасування.

Зеленський підписав закон про масове тестування на коронавірус
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", який передбачає масове тестування українців на коронавірус.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Цей закон вводить низку змін до законодавства, які будуть діяти під час карантину і ще протягом двох місяців з моменту його скасування.

Закон передбачає обов'язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях всіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19. Крім того, обов'язкове тестування поширюється на медиків, які працюють у медзакладах з такими хворими, працівників Національної поліції, Національної гвардії та інших працівників, залучених до здійснення протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу.

Міністерство охорони здоров'я має регулярно оновлювати алгоритм тестування з узгодженням з рекомендаціями ВООЗ і Центру з контролю і профілактики захворювань США.

Закон також надає право залучати на волонтерських засадах до протидії поширенню коронавірусу лікарів-інтернів, а також лікарів-фахівців, які ще не мають кваліфікаційної категорії.

Людям, які лікуються в лікарнях або перебувають на самоізоляції, виплачується допомога з тимчасової непрацездатності в розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу), незалежно від страхового стажу. У разі, якщо на лікуванні або самоізоляції перебувають медичні працівники, їм передбачена виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100% середньої зарплати, незалежно від страхового стажу.

"Уряд і МОЗ повинні оприлюднити на офіційному сайті інформацію про результати тестування та кількість тестів, проведених на амбулаторному та стаціонарному рівнях; забезпеченість закладів охорони здоров'я лікарськими засобами, виробами медичного призначення; кількість та кваліфікацію залученого до боротьби з COVID-19 медичного персоналу; проведення закупівель, отримання та розподіл лікарських засобів", - наголошується в повідомленні.

Закон набирає чинності з дня його публікації.

Нагадаємо, Рада проголосувала за законопроєкт про масове тестування українців на коронавірус на позачерговому засіданні 7 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram