ГоловнаПолітика

Друга група депутатів оскаржила в КСУ закон про ринок землі

ОПЗЖ пішла в суд окремо від "Батьківщини".

Друга група депутатів оскаржила в КСУ закон про ринок землі
Фото: Макс Левин

53 депутати Верховної Ради оскаржили в Конституційному Суді закон про умови обігу земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомила пресслужба КСУ.

Це вже друге конституційне подання щодо закону про ринок землі. Перше ініціювала "Батьківщина" на чолі з Юлією Тимошенко і Сергієм Власенком, друге - ОПЗЖ на чолі з Василем Німченком і Наталією Королевською.

Вони посилаються на те, що тільки український народ є власником території України і питання, що стосуються землі як об'єкта власності народу, не можуть вирішуватися без його волевиявлення на референдумі.

Також депутати вказують на те, що закон був прийнятий з порушенням конституційної процедури. Фінальне голосування відбулося о 00:42 31 березня, тобто після завершення дня 30 березня, який був визначений часом проведення позачергового пленарного засідання. При цьому під час розгляду правок у залі було менше ніж 226 депутатів, "тобто засідання було неповноважним".

У зв'язку з цим автори подання просять визнати Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення" №552-IX неконституційним.

Нагадаємо, що законом передбачено запуск ринку землі з 1 липня 2021 року.

Право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 гектарів зможуть купувати виключно громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

Заборонено також продаж державних і комунальних земель. Питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, буде вирішуватися на референдумі. Російським компаніям і офшорам купувати землю в Україні буде заборонено в разі будь-якого підсумку референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram