ГоловнаПолітика

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних санкцій

Воно передбачає продовження заборони функціонування російських "ВКонтакте" і "Однокласників".

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних санкцій
Фото: actualapple.com

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який вводить у дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)". Про це йдеться на сайті Офісу президента.

"Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію справжнім указом, покласти на секретаря Ради національної безпеки і оборони України", – йдеться в документі.

Зокрема, рішення продовжує заборону функціонування російських соцмереж та інтернет-сервісів "ВКонтакте", "Однокласники" і Mail.ru.

У рішенні РНБО застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до фізичних і юридичних осіб відповідно до двох додатків, які поки не опубліковані.

Зі списку санкцій юросіб від 2017 року виключили 12 позицій. Зі списку фізосіб, введеного в дію указом президента від 21 червня 2018 року № 176, виключили дві позиції.

Зі списку юросіб, введеного в дію указом № 176, виключено 10 позицій і дві позиції викладені в іншій редакції.

Зі списку санкцій фізичних осіб, введеного в дію указом президента від 19 березня 2019 року № 82, виключено сім позицій, зі списку юридичних осіб – одну.

Нагадаємо, що у 2017 році Петро Порошенко підписав указ, що вводить у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Указу заблокував доступ до соцмереж "ВКонтакте" і "Однокласники" в рамках обмежень, накладених на Mail.Ru Group.

Заблоковані також сайти антивірусних компаній "Лабораторія Касперського" і DrWeb, а також доступ до всіх сервісів "Яндексу".

У 2019 заборонена в Україні російська соціальна мережа "ВКонтакте" за рік впала за відвідуваністю серед українців із четвертої на восьму позицію.

У лютому в Мінкультури повідомили, в Україні не будуть відновлювати доступ до раніше заборонених російських соціальних мереж.

У квітні глава СБУ Іван Баканов запропонував продовжити блокування російських соцмереж "ВКонтакте" і "Однокласники" ще на 3 роки. Після цього Рада нацбезпеки і оборони України підготував проєкт рішення про продовження санкцій щодо російських соцмереж та інтернет-сервісів, зокрема "ВКонтакте", "Однокласники" і Mail.ru. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram