ГоловнаПолітика

ТКГ провела перше засідання за участю оновленої української делегації

В Офісі президента відзвітували про проведену роботу.

ТКГ провела перше засідання за участю оновленої української делегації
Фото: Офис президента

Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі провела чергове засідання в режимі відеоконференції. Україну на засіданні представляла оновлена делегація, сформована указом президента Володимира Зеленського, інформує пресслужба глави держави.

"Перше, що Україна відзначила в форматі Тристоронньої контактної групи, в складі якої - Україна, Росія та ОБСЄ, - це важливість виконання домовленостей лідерів «Нормандської четвірки», досягнутих під час саміту в Парижі. Особливо наголошувалося на необхідності виконання вимог безпеки, зокрема щодо дотримання встановленого режиму тиші", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим українська сторона ініціювала проведення позачергового засідання профільної групи, оскільки питання безпеки є одними з ключових, відзначають в Офісі президента.

У рамках роботи групи з питань безпеки Україна підтримала СММ ОБСЄ і ще раз наполягла на безумовному і безперешкодному доступі спостерігачів на всій території України в межах міжнародно визнаних кордонів, зокрема на тимчасово окупованих територіях.

"У гуманітарній групі продовжена робота з формування списків для наступного етапу взаємного звільнення утримуваних осіб і списків зниклих безвісти. Українська сторона наполягла на взаємному звільненні утримуваних осіб у форматі «всіх на всіх», визначеного в межах "Нормандської зустрічі" 9 грудня 2019 року. Крім того, Україна наполягла на забезпеченні доступу МКЧХ (Міжнародний комітет Червоного Хреста, - ред.) до утримуваним особам на тимчасово окупованих територіях України", - йдеться в повідомленні.

Також черговий раз було наголошено на необхідності відкриття нових КПВВ на лінії розмежування, враховуючи насамперед гуманітарні критерії.

"Під час роботи політичної групи українська сторона підкреслила, що вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбутися відповідно до Конституції і законодавства України і на основі Копенгагенських критеріїв ОБСЄ, зокрема в частині стабільності установ, що гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захист прав меншин, виключно після отримання Україною контролю над кордоном.

Українська сторона в черговий раз відкинула можливість закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України.

Представники України в економічній групі продовжили обговорення питання про відновлення в окремих районах Донецької та Луганської областей України оподаткування та системи розрахунків в рамках українського правового поля. Також українська сторона наголосила на необхідності здійснення спільно з міжнародними партнерами верифікації майна України.

У контексті обговорення графіка роботи ТКГ Україна в черговий раз підкреслила готовність працювати в форматі 24/7.

Також українська сторона зазначила конструктивний характер роботи економічної групи, в якій Україна і Росія були представлені на рівні заступників міністрів економіки.

Нагадаємо, 11 березня учасники ТКГ домовилися створити так звану Консультативну раду у складі політичної підгрупи. Повідомлялося, що в її склад з правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 - від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції. Рішення ради повинні мати рекомендаційний характер.

Коментуючи це рішення, Єрмак говорив, що Україна не буде вести переговори ні з "ДНР", ні з "ЛНР", а питання формування ради буде розглядатися після консультацій з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

5 травня президент Володимир Зеленський підвищив рівень представництва України в ТКГ. Делегацію України в ТКГ очолив другий президент Леонід Кучма. Його першим заступником став віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков, а заступником - народний депутат Олександр Мережко.

Представником в підгрупі з безпеки замість Богдана Бондаря став заступник міністра оборони Олександр Поліщук. Представником в політичній підгрупі замість Олексія Резнікова став народний депутат Андрій Костін. Представником в гуманітарній підгрупі замість Геннадія Кузнєцова стала народний депутат Галина Третьякова. Представником в соціально-економічній підгрупі замість Ігоря Веремія стала заступник міністра економіки Юлія Свириденко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram