ГоловнаПолітика

Посольство КНР в Україні вважає несправедливими вимоги відшкодувати збитки через поширення коронавірусу

У посольстві зазначили ефективну співпрацю між КНР і Україною.

Посольство КНР в Україні вважає несправедливими вимоги відшкодувати збитки через поширення коронавірусу
Фото: Build Portal

Посольство КНР в Україні вважає несправедливими звинувачення в приховуванні справжньої епідеміологічної ситуації в країні та вимоги з відшкодування збитків. Про це йдеться в заяві пресспікера посольства, яке відреагувало на позов однієї з громадських ситуацій в Україні проти уряду Китаю, яка вимагала відшкодувати завдані поширенням коронавірусу шкоди й розгорнула в інтернеті, за словами представників посольства КНР, кампанію "з підвищення податків на ввезені з Китаю товари".

У посольстві зазначили, що вірус не знає кордонів, і під ударом може опинитися будь-яка з країн. А Китай в цій ситуації є постраждалою країною й заслуговує на співчуття.

"Ми жодним чином не сторона, яка домоглася користі від епідемії, тим більше не сторона, яка заподіяла біду іншим", – йдеться в заяві пресспікера.

"Щодо джерела виникнення вірусу в міжнародної спільноти на сьогодні є чимало версій, що стосуються низки країн. Китай лише першим у світі доповідав про появу коронавірусу нового типу. Але, щоби з'ясувати, звідки виник вірус, усе ще необхідно отримати точні й об'єктивні висновки серйозного наукового дослідження. Покласти відповідальність на країну, яка першою озвучила про появу нового вірусу, у світі не існує таких прецедентів і немає такої логіки. Вірус – спільний ворог усього людства, а також виклик усьому світу. Неможливо передбачити і, більш того, проконтролювати, коли та звідки і яким чином він вторгнеться, щоби заподіяти шкоду людству", – вважають у посольстві КНР.

Там відзначили, що уряд Китаю прийняв ряд строгих, "остаточних і комплексних заходів, що дозволило за короткий час досягти великих успіхів, при цьому заплативши величезну ціну і великі жертви". Це, на думку посольства, допомогло світу виграти час, а китайський досвід став корисним орієнтиром у боротьбі з епідемією.

"Китай, дотримуючись принципів дружби, відкритості та транспарентності, розгорнув міжнародне співробітництво у сфері боротьби з епідемією – своєчасно інформував про епідеміологічну ситуацію, ділився даними про геном COVID-19, обмінювався досвідом, і, що не менш важливо, надав понад сотні країн міжнародного співтовариства гостро необхідні протиепідемічні засоби. Китай – активний ініціатор і контриб'ютор міжнародного співробітництва у сфері боротьби з епідемією, що високо оцінило світове співтовариство", – йдеться в повідомленні.

Крім того, у посольстві акцентували на активній співпраці з Україною.

"Китайська сторона співпереживає українського народу. Ми надаємо Україні гуманітарну допомогу, ділимося досвідом, допомагаємо закуповувати засоби в Китаї. Китайські підприємства й муніципалітети також протягнули Україні руку допомоги. Усе це для того, щоби допомогти Україні в боротьбі з епідемією. Українська сторона високо оцінює активні заходи китайської сторони боротьби з епідемією й надану допомогу. Ми раді бачити, що завдяки активним зусиллям уряду й народу України, боротьба з епідемією в Україні досягає успіхів. В Україні не відбулося масштабного спалаху, суспільство зберегло стабільність і порядок. Впевнені, що український народ обов'язково зможе в найкоротші терміни повністю перемогти епідемію. На цей час відносини між Китаєм і Україною все краще розвиваються, уже несучи відчутні користі обом народам. Наше обопільне покликання – підвищувати добробут народів наших двох держав. Ми переконані, що співпраця між Китаєм і Україною в умовах епідемії надасть нові стимули для подальшого розвитку двосторонніх відносин", – резюмували в посольстві КНР в Україні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram