ГоловнаСвіт

МЗС Росії зажадало від The New York Times і Financial Times спростувати публікації про коронавірус

"Подальша доля цих видань в Росії залежить від того, чи вони опублікують спростування".

МЗС Росії зажадало від The New York Times і Financial Times спростувати публікації про коронавірус
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Росії підготувало листи в редакції Financial Times і The New York Times з вимогою спростувати публікації про те, що реальна смертність від коронавірусу в РФ значно вища, ніж офіційні дані.

Про це повідомила офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова, яку цитують росЗМІ.

Захарова заявила, подальша доля цих видань у Росії «залежить від того, чи вони опублікують спростування».

У Держдумі заявили, що депутати проситимуть МЗС та інші уповноважені органи вжити щодо журналістів цих видань «персоніфіковані заходи реагування аж до позбавлення акредитації».

Віцепрезидент із комунікацій The New York Times Даніель Роадс, своєю чергою, підкреслив, що редакція видання впевнена в точності даних. «Ми впевнені в точності нашого матеріалу, який базується на даних, опублікованих офіційним державним відомством і інтерв’ю з експертами державних інститутів. Ніякі факти, наведені в нашій статті, не оспорюються», — сказав він.

Газета The New York Times 11 травня зі посиланням на демографа Олексія Ракшу написала, що 70% випадків смерті хворих COVID-19 в Москві і 80% — в інших регіонах Росії не потрапляють в офіційну статистику через особливості фіксації летальних випадків. 12 травня газета FT також опублікувала статтю про те, що реальна смертність від коронавируса у РФ на 70% вища від офіційної.

Обидва видання посилалися на відкриті дані мерії Москви, згідно з якими смертність у місті у квітні виявилася найвищою за останні 10 років.

Нагадаємо, згідно з офіційними даними, на днях Росія вийшла на друге місце в світі за кількістю випадків COVID-19. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram