ГоловнаПолітика

Рябошапка вважає, що Венедіктова причетна до його звільнення

Ексгенпрокурор думає, що його колегою керували "амбіції".

Рябошапка вважає, що Венедіктова причетна до його звільнення
Фото: president.gov.ua

Ексгенпрокурор Руслан Рябошапка вважає, що чинний генеральний прокурор Ірина Венедіктова сприяла його звільненню. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

Так, коментуючи причини своєї відставки, Рябошапка пов'язав їх з інтересами тих, хто хотів посісти його місце.

"І це точно не Сергій Кизь і не Сергій Іонушас. Були ті, хто передбачав мою відставку. Це, власне, чинний генеральний прокурор. Якщо на те пішло, будемо відверті: вона на зустрічі з президентом в очі йому заявила, що я продаю кримінальні провадження. У моїй присутності.

...Розмова взагалі стосувалася іншого, президент дуже здивувався, коли вона чомусь перейшла на цю тему. З цього я роблю висновок, що ця людина - один з тих, хто постійно "вкладав" у вуха президенту і керівнику його Офісу, що потрібно змінити генерального прокурора. Мовляв, "йде весна, посадки потрібні", а генеральний прокурор гальмує справи, які вони "швидко і ефективно розслідували". Зокрема, щодо Порошенка. Тепер вони можуть зробити все, що обіцяли", - розповів ексгенпрокурор.

Звинувачення Венедіктової, за його словами, стосуються справи, переданої в НАБУ.

"Вона назвала одне з проваджень, яке ми передали в НАБУ за підслідністю. Це 364 стаття Кримінального кодексу - зловживання владою або службовим становищем. Відповідно кримінальне розслідування має здійснювати тільки НАБУ. Мабуть, йшлося про те, що я справи "продаю" в НАБУ. ...Якщо вона біля мене такі речі президенту говорить, можна уявити, що відбувається без мене", - зазначив Рябошапка.

Водночас він уточнив, що "президент здивувався" інциденту, "але нічого не сказав".

На думку Рябошапки, така поведінка Ірини Венедіктової пов'язана з амбіціями і тим, що "конкурс на главу ДБР вона б не виграла". "Тому що не має необхідних рис - ні моральних, ні професійних, щоб цей конкурс виграти. І, в принципі, її похід до Верховного Суду це показав (свого часу Венедіктова не зуміла пройти конкурс на посаду судді ВСУ - С. К.). Думаю, в Офісі президента вже ніхто не сумнівається, що там все погано (в офісі Генпрокурора)", - зазначив Рябошапка.

Також він висловив припущення, що кар'єра чинного генпрокурора "не буде тривалою" і її скоро звільнять.

"Сьогодні його (президента  - ред.) це може влаштовувати, проте завтра він може несподівано змінити генерального прокурора і керівника ДБР. Так, як це було з міністрами: три тижні влаштовували, а потім - перестали влаштовувати. Це типово для цієї влади", - резюмував колишній генпрокурор.

Нагадаємо, Верховна Рада оголосила недовіру Руслану Рябошапці 5 березня на підставі проєкту постанови, поданої народним депутатом фракції "Слуга народу" Максимом Бужанським, якого називають близьким до бізнесмена Ігоря Коломойського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram