ГоловнаПолітика

Рябошапка: всі кримінальні провадження проти Порошенка безперспективні

"Більш перспективними виглядали б провадження щодо злочинів в економічній сфері".

Рябошапка: всі кримінальні провадження проти Порошенка безперспективні
Фото: Макс Левин

Колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка вважає неперспективними кримінальні провадження, відкриті щодо експрезидента Петра Порошенка. Про це Рябошапка заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Більш перспективними виглядали б провадження щодо злочинів в економічній сфері, в яких були б зібрані серйозні переконливі докази. У тих 16 або 17 справах я нічого перспективного не бачу", - зазначив ексгенпрокурор.

Зазначаючи на запитання щодо того, що він мав на увазі, називаючи підозру Порошенку "юридичним трешем" - неякісну роботу ДБР чи це відсутність складу злочину, Рябошапка сказав:

"Це така якість документа, яка передбачає і те, і інше. Документ був підготовлений слідчими ДБР, відправлений в Офіс генерального прокурора. Прокурори переглянули і того самого вечора сказали, що це неякісний документ. Тому повернули в Державне бюро розслідувань на доопрацювання. Документ був весь покреслений. Мало того, що там насправді не було доказів, які могли б підтвердити злочини, в яких підозрювався п'ятий президент. Так ще й юридично все було дуже недосконало оформлено".

Крім того, колишній генпрокурор вважає схожими ситуації з підозрою Порошенка і кримінальне переслідування Юлії Тимошенко за часів Віктора Януковича.

"Така історія могла повторитися. Ситуації у чомусь схожі. ... Можливо, мало часу минуло, щоб знайти підстави для притягнення до відповідальності", - зазначив Рябошапка.

"Якщо жодних підстав немає, неможливо і притягнути до відповідальності. Якщо вони є, тоді це можна робити. А робити так, як робила попередня влада, очевидно, не можна. Я пояснював президенту, принаймні за двома кейсами, зокрема, у справі Вищої ради правосуддя, що ці історії не перспективні. А Венедіктова розповідала, що генпрокурор блокує роботу ДБР", - резюмував він.

Нагадаємо, голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що відмова Рябошапки підписувати підозру Порошенку стала "останньою краплею" для його звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram