ГоловнаПолітика

Жодного рішення останнього саміту в Парижі не виконано, - Геращенко

Обговорення питання Донбасу без участі України нардепка вважає неприйнятним.

Жодного рішення останнього саміту в Парижі не виконано, - Геращенко
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Обговорення питання Донбасу без участі України неприпустиме. Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в ефірі програми «Право на владу».

«Я хочу нагадати: конституційні повноваження президента України – це зовнішня політика і Верховний Головнокомандувач.… Що ми бачимо сьогодні? Трамп обговорює з Путіним Україну, Путін обговорює з Макроном, Козак обговорює з адміністрацією Меркель ситуацію на Донбасі. Де тут Україна?» – зазначила Геращенко.

«Мені здається, що це дуже небезпечно в умовах, коли світ накриває економічна криза та коронавірус. Нам для того, щоби залишатися на порядку денному, потрібно демонструвати надзвичайно активну зовнішню політику», – додала вона.

Нардеп вважає, що президент Володимир Зеленський повинен жорсткіше реагувати на дії країни-агресора.

«Потрібно демонструвати жорстку політику щодо агресора. Ми забули про те, що ворог на Донбасі продовжує вбивати українських солдатів. Згідно з довідкою Міноборони, за рік президентства Зеленського на Донбасі було вбито 100 українських солдатів. Ми не змінилися в наших оцінках. Путін напав на Україну і продовжує агресивну політику. Зеленський повинен зрозуміти, що не можна так легковажно говорити «потрібно просто перестати стріляти», і тоді припиниться війна. Бо не Україна її починала. Її почала Російська Федерація», – зазначила Геращенко.

Крім цього, народна депутатка звернула увагу на те, що безпековий і гуманітарний блоки на сьогодні не обговорюються як ключові пріоритети, а також зупинилося обговорення дорожньої карти.

«Мене турбує питання Мінська, що викинута тема дорожньої карти, яка була важлива для нашої команди, де чітко було визначено, що ключова тема – безпека. Без безпеки не може бути ніяких політичних блоків. Що відкинута тема гуманітарна – без доступу Червоного Хреста на окуповані території, пошуку зниклих безвісти, без цього не можна говорити про розв'язання гуманітарних питань», – підкреслила вона.

Геращенко зазначила, що вже після Нормандської зустрічі з початку цього року жодного разу не була досягнута домовленість про перемир'я по всій лінії фронту, а інтенсивність обстрілів є постійно високою.

«Вперше в цьому році не вдалося домовитися про перемир'я. Перемир'я на Донбасі росіяни не дотримувалися ні дня, але під час цих перемир'їв знижувалася інтенсивність обстрілів, а отже зменшувалося вбивство українських солдатів. Жодне рішення останнього саміту в Парижі не виконано. Там було голосно оголошено, після того, як подивилися один одному в очі президенти Зеленський і Путін, що до 31 грудня домовляться про дату режиму тиші, але його досі немає. У цьому винен Путін. Але мене бентежить те, що ми перестали про це говорити», – зазначила Ірина Геращенко. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram