ГоловнаСвіт

Airbus залучив теологів до роботи над винищувачем шостого покоління

Розробники піклуються про те, щоб штучний інтелект був контрольований людиною.

Airbus залучив теологів до роботи над винищувачем шостого покоління
Фото: EPA/UPG

Європейська авіабудівна корпорація Airbus заснувала комісію з вивчення етичних аспектів програми "Бойова авіаційна система майбутнього" FCAS/SCAF (Future Combat Air System/Système de Combat Aérien Futur). Одним з її компонентів повинен стати винищувач шостого покоління.

Головне завдання комісії - визначити, наскільки ті чи інші рішення в конструкції FCAS відповідають етичним нормам.

Представник європейської корпорації розповів Бі-бі-сі, що головна мета не так у розробленні системи, яка буде максимально активно використовувати штучний інтелект, як у тому, щоб людина все-таки могла контролювати її.

Присутність двох теологів у комісії в Airbus пояснюють тим, що їм потрібні були фахівці в галузі розумного і відповідального використання технологій, і обидва члени комісії добре розбираються в цьому аспекті.

FCAS за своєю структурою задумана як "система систем", де кожен компонент однієї загальної структури також має мережеві ознаки. Вона буде об'єднувати кілька різних повітряних платформ, наземних станцій та інших об'єктів, пов'язаних між собою каналами зв'язку.

Одним з компонентів FCAS стане винищувач шостого покоління, макет якого вже показали на авіасалоні Ле Бурже в 2019 році.

Над його створенням працюють виробник винищувачів Rafale - компанія Dassault - і концерн Airbus. Створювати нову машину будуть Німеччина і Франція за участю Іспанії. Планується, що новий літак поступово замінить після 2040 року винищувачі Rafale і Eurofighter.

Діяльність такої складної конструкції неможлива без штучного інтелекту. Зберігання, оброблення і передавання даних в ній буде відбуватися багато в чому без контролю з боку людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram