ГоловнаСвіт

Більш ніж 120 країн закликають до незалежного розслідування походження коронавірусу

Китай і США поки що не підтримали ідею розслідування.

Більш ніж 120 країн закликають до незалежного розслідування походження коронавірусу
Фото: EPA/UPG

Країни Європейського Союзу і Австралія закликають до ретельного розслідування джерела походження і масового поширення коронавірусу.

Уже 122 країни, включаючи Росію, Південну Африку, Великобританію, Індонезію, Японію, Південну Корею, Туреччину, підтримали напередодні пропозицію Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я, яка відкривається в понеділок, британська газета The Guardian.

Міністерка закордонних справ Австралії Меріс Пейн заявила, що прихильники цієї ініціативи хочуть "допомогти світу почерпнути уроки, необхідні для захисту здоров'я". Своєю чергою прессекретарка із закордонних зв'язків Ради ЄС Вірджинія Бату-Хенрікссон зазначила, що Євросоюз має намір домогтися консенсусу: "Нам потрібна підтримка всіх основних гравців, і Китай - один з них".

Китай і США поки що не підтримали ідею розслідування.

Ініціатива розслідування викликала шалений осуд з боку Пекіна, який звинуватив Австралію, яка першою озвучила цю ідею, в політичній атаці на Китай. При цьому в пропозиції, яку зараз обговорюють, не згадується ні Китай, ані місто Ухань.

Американські дипломати, своєю чергою, наполягають на більш жорсткому формулюванні, яке б закликало до розслідування походження вірусу, починаючи саме з Китаю. Президент США Дональд Трамп і держсекретар Майк Помпео раніше неодноразово звинувачували Китай у приховуванні інформації про вірус, що, на їхню думку, стало однією з причин пандемії.

Нагадаємо, раніше Китай відмовився допустити експертів ВООЗ до розслідування виникнення інфекції. Влада країни заявила, що вважає більш важливим завданням перемогти пандемію, а не скеровувати міжнародних фахівців для розслідування обставин появи вірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram