ГоловнаСвіт

Ізраїль затвердив склад коаліційного уряду

Політична криза у країні тривала 18 місяців.

Ізраїль затвердив склад коаліційного уряду
Фото: EPA/UPG

Кнесет Ізраїлю затвердив склад нового уряду більшістю у 73 голоси проти 46.

Після церемонії присяги офіційно приступив до роботи 35-ий уряд Держави Ізраїль і п'ятий уряд Біньяміна Нетаньягу, який налічує 35 міністрів з двома "змінними" прем'єр-міністрами, пишуть Новини Ізраїлю.

"Чисельність кабінету вдвічі перевищує ліміт, встановлений законом 2012 року. Нові міністерські портфелі були створені шляхом дроблення сфер повноважень колишніх відомств і химерного комбінування "осколків". "Міністра транспорту та розвідки" (колишній пост Ісраеля Каца) у новому кабінеті вже немає, зате є "міністр вищої освіти і водних ресурсів" - цю дивну посаду зайняв колишній міністр екології Зєев Елькін", - йдеться у повідомленні.

У новому коаліційному уряді країни після третіх за неповний рік виборів з'явилися й інші нові посади.

"Серійна перебіжниця" Орлі Леві-Абукасіс очолить створене спеціально для неї відомство під назвою "міністерство розвитку громад". "Міністром поселеньских справ" призначена поселенка Ципі Хотовелі - але лише на перші три місяці. Потім вона займе вакантну посаду посла Ізраїлю у Лондоні, а "поселенськими справами" завідуватиме ветеран "Лікуду", колишній глава канцелярії Іцхака Шаміра Цахі Анегбі, який мешкає у Мевасерет-Ціоні. Так, принаймні, представив справу Біньямін Нетаньягу. Сама Хотовелі заявила, що такої домовленості не було, і вона не погоджувалася їхати послом у Лондон)", - зазначає видання.

Політична криза в Ізраїлі тривала 18 місяців. У країні протягом року тричі проходили вибори, і завжди і праві, і ліві партії отримували у парламенті приблизно однакову кількість місць, що перешкоджало формуванню уряду. За результатами виборів у квітні і вересні 2019 року ані Ганцу, ані Нетаньягу не вдалося сформувати уряд.

Після виборів у березні 2020 року Нетаньягу і Ганц провели переговори щодо формування ротаційного уряду, які успішно завершилися наприкінці квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram