ГоловнаСвіт

Пуерто-Ріко проведе референдум про входження до складу США

Він стане третім за останні вісім років.

Пуерто-Ріко проведе референдум про входження до складу США
Фото: EPA/UPG

Губернатор вільно асоційованої держави Пуерто-Ріко Ванда Васкес Гарсед підписала законопроєкт про остаточне визначення його політичного статусу і проведення референдуму про входження до складу США.

Згідно із законопроєктом, голосування призначено на 3 листопада, день загальних виборів на острові.

"Настав час для 3,2 мільйона американських громадян, які проживають в Пуерто-Ріко, перестати бути останніми в черзі. Повна рівність!" - написала в twitter губернатор.

Фото: https://twitter.com/wandavazquezg

Як уточнює La nacion, у бланку для голосування буде вказано тільки одне запитання про те, чи необхідно негайно прийняти Пуерто Ріко до складу США. Видання зазначає, що для його приєднання до території Сполучених Штатів результати референдуму, зокрема, повинен схвалити конгрес.

Зараз у Пуерто-Ріко статус "неінкорпорованої організованої території". Це означає, що острів перебуває під управлінням США, але не є їх невід'ємною частиною. Дія американської Конституції на його території обмежена.

У конгресі Пуерто-Ріко представлений тільки одним делегатом, у якого немає права голосу. Він не бере участі у виборах президента, водночас може проводити праймериз, але не відправляє своїх представників до колегії вибірників.

Новий референдум про приєднання до території Сполучених Штатів може стати третім за останні вісім років.

У 2017 році більшість тих, хто проголосував, виступили за входження до складу США. Однак тоді явка становила тільки 23%, референдум, зокрема, бойкотувала Демократична партія, яка виступала проти приєднання. Ще один референдум відбувся в 2012 році. Тоді за статус американського штату проголосували 61% пуерториканців. Проти цього рішення була Республіканська партія США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram