ГоловнаСвіт

ВООЗ стурбована новим синдромом, який проявився у дітей з коронавірусом

Організація закликала лікарів терміново і ретельно вивчити його.

ВООЗ стурбована новим синдромом, який проявився у дітей з коронавірусом
Гендиректор ВОЗ Тедрос Гебрейесус
Фото: EPA/UPG

Глава ВООЗ Тедрос Гебреісус закликав лікарів усіх країн звернути особливу увагу на повідомлення про те, що у деяких дітей, що заразилися коронавірусом, проявляються симптоми, схожі з ще одним захворюванням - синдромом Кавасакі (мультисистемним запальним синдромом). 

Таку заяву глава ВООЗ зробив на щотижневому брифінгу, трансляцію якого вела пресслужба організації 15 травня.

"В останні тижні в повідомленнях з Європи і Північної Америки говорилося, що певна кількість дітей надходила в відділення інтенсивної терапії з мультисистемним запальним станом, з деякими симптомами, схожими на синдром Кавасакі і синдром токсичного шоку", - розповів Гебреісус.

За попередніми даними, розвиток цього синдрому може бути пов'язаний саме із зараженням коронавірусом.

"Дуже важливо терміново і ретельно вивчити цей клінічний синдром, зрозуміти причинно-наслідковий зв'язок і описати його лікування ... Я закликаю лікарів усього світу співпрацювати з органами влади та ВООЗ, щоб вони були напоготові і знали про небезпеку цього синдрому у дітей", - сказав глава ВООЗ. 

За словами Гебреісуса, ВООЗ вже розробила попереднє визначення для цього синдрому і форму звіту про його зафіксовані випадки.

Синдром Кавасакі був вперше описаний в 1967 році японським педіатром на ім'я Томісаку Кавасакі. Він зазвичай вражає дітей до п'яти років.

При цьому синдромі у пацієнта починається запалення кровоносних судин (васкуліт) і лихоманка. Найчастіше він призводить до аневризми, тромбів і смерті дитини. Причини цієї хвороби невідомі. За однією з версій, вона з'являється як реакція імунної системи на деякі інфекції, що схожа з аутоімунними захворюваннями. Лікарі досі не розробили ефективний метод лікування цього захворювання, використовуючи в основному симптоматичне лікування.

Про те, що у дітей, хворих на COVID-19, проявляються симптоми, схожі з синдромом Кавасакі, повідомляли лікарі з кількох країн світу в кінці квітня. 5 травня влада Нью-Йорка заявила, що синдром Кавасакі був діагностований у 15 госпіталізованих з коронавірусом дітей, троє з них померли.

13 травня в медичному виданні The Lancet було опубліковане дослідження італійських лікарів, які повідомили, що в провінції Бергамо, однією з найбільш постраждалих від епідемії коронавірусу, був паралельно зафіксований спалах синдрому Кавасакі або схожого з ним синдрому. З початку епідемії захворюваність синдромом виросла в 30 разів. "Епідемія SARS-CoV-2 привела до високої поширеності важкої форми хвороби Кавасакі. Аналогічний спалах хвороби Кавасакі очікується і в інших країнах, охоплених епідемією", - говорилося в висновках дослідження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram