ГоловнаСвіт

В Ірані французьку вчену засудили до 6 років в'язниці

Її звинуватили в змові проти нацбезпеки і пропаганді.

В Ірані французьку вчену засудили до 6 років в'язниці
Фариба Адельха
Фото: https://en.wikipedia.org

61-річну вчену-антрополога Фарібу Адельху 16 травня суд в Тегерані засудив до шести років позбавлення волі. Про це пише Reuters.

"Філія 15 Революційного суду Тегерана засудила її до п'яти років тюремного ув'язнення за збір і змову проти національної безпеки Ірану. Вона також була засуджена до одного року тюремного ув'язнення за пропаганду проти Ісламської Республіки", - повідомив її адвокат Саїд Дехган.

Ув'язнена має намір оскаржити вирок суду в Тегерані.

Фаріба Адельха з 1993 року працює в паризькому Інституті політичних досліджень. Активно досліджувала іранську революцію, соціальні і політичні зміни в Ірані в другій половині XX століття. Її книга "Революція з жіночим голосом" стала однією з перших спроб дати голос іранським жінкам.

Адельха і її друг і колега - французький соціолог Ролан Маршаль були затримані в Тегерані в червні 2019 року. Фаріба Адельха має подвійне громадянство - Ірану і Франції, яке Іран не визнає.

У січні органи юстиції Ірану зняли з Адельхі звинувачення в шпигунстві, що в Ірані карається смертною карою. Процес у її справі стартував на початку березня в Тегеранському революційному суді.

Ролан Маршаль в березні був звільнений і повернувся до Франції. За повідомленням іранської сторони, він вийшов на свободу в рамках обміну ув'язненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram