ГоловнаСуспільствоЖиття

Учені спрогнозували початок спаду пандемії в Україні в третій декаді травня

Тоді щодня кількість людей, які видужали, буде стабільно більша від кількості щодня інфікованих.

Учені спрогнозували початок спаду пандемії в Україні в третій декаді травня
Фото: EPA/UPG

Учені прогнозують початок спаду пандемії коронавірусу в Україні на третю декаду травня, а доти її розвиток буде мати лінійний характер.

Про це свідчать дані прогнозного моделювання команди проєкту "Форсайт COVID-19" Світового центру даних "Геоінформатика та сталий розвиток" при КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Відзначається, що для України на п'ятнадцятиденний відрізку часу (з 6 по 20 травня) характер розвитку пандемії набуває більш чіткого лінійного характеру з рівнем "плато" - 400-550 нових інфікованих в день.

"Такий характер розвитку процесу може тривати до третьої декади травня 2020 року, протягом якої ймовірно настане пік пандемії. Після цього пандемія, ймовірно, може піти на спад (кількість щодня людей, які видужали, буде стійко більша кількості щодня інфікованих)", - йдеться в повідомленні.

Учені відзначили, що для Києва протягом цього ж часового відрізку (з 6 по 20 травня) процес розвитку пандемії є більш нестаціонарним з імовірним зниженням його волатильності і набуттям більш чіткого лінійного характеру наступного тижня з рівнем "плато" - 40-50 нових інфікованих в день.

Середня абсолютна похибка у відсотках виконаного прогнозу не перевищує 2.2%.

"Кількість щодня людей, які видужали в Україні, наближається до кількості щодня інфікованих людей (14 травня цей баланс одноденний був навіть позитивним). Команда проєкту очікує, що в третій декаді травня цей баланс може стати стійко позитивним, що підтвердить початок спаду пандемії", - вважають вчені.

Нагадаємо, станом на 16 травня в Україні підтверджено 17 858 випадків COVID-19. За добу коронавірус зафіксували у 528 осіб, видужали 433 пацієнти, помер - 21.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram