ГоловнаСвіт

Поліція у Варшаві розігнала підприємців, які влаштували протест через карантин

380 осіб затримали, 150 оштрафовані.

Фото: EPA/UPG

Поліція Варшави в суботу розігнала учасників акції протесту, на якій вимагали скасувати обмеження на функціонування економіки, введені у зв'язку з пандемією, і надати більшу допомогу підприємцям. Про це пише Укрінформ.

За інформацією представника варшавської поліції Сильвестра Марчака, вчора затримали понад 380 протестувальників, 150 оштрафовані, а справи щодо покарання інших скеровані до суду.

П'ятеро людей заарештовані за напад на поліцейських, словесні образи на їхню адресу або пошкодження поліцейського майна.

Фото: EPA/UPG

Протестувальники зібралися на Замковій площі і повинні були пройти до президентського палацу і парламенту країни. Поліція відразу заблокувала марш, наголошуючи, що це масове зібрання є незаконним.

Раніше влада Варшави не дозволила проводити захід. Це рішення підтримали окружний та апеляційний суди.

Вимогу поліції розійтися протестувальники ігнорували і намагалися групами пройти далі. Тоді поліція почала затримувати людей. Не маючи можливості пройти до президентського палацу і парламенту, протестувальники попрямували до офісу владної партії "Право і справедливість" (PiS). Але поліція заблокувала рух на підступах до нього.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Одним із затриманих виявився і сенатор опозиційної Громадянської коаліції Яцек Бурий. Польський законодавець стверджував, що проти нього застосовували силу і помістили в поліцейський автомобіль, незважаючи на попередження, що він сенатор і має депутатський імунітет. Поліція переконує, що діяла в рамках закону, а Бурого затримали не знаючи, що він сенатор польського парламенту.

Обурення діями поліції щодо протестувальників висловив також мер Варшави Рафал Тшасковський, якого 15 травня висунули кандидатом у президенти Польщі.

Страйк підприємців організував інший кандидат у президенти Польщі Павел Танайно.

Незважаючи на те, що польська влада ухвалила дві програми заходів щодо захисту малого, середнього і великого бізнесу від наслідків кризи, підприємці вважають їх недостатніми і вимагають більшої допомоги і якнайшвидшого розморожування економіки країни.

Обмежувальні заходи через пандемію коронавірусу діють в країні з середини березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram