ГоловнаСвіт

Помпео заявив, що коронавірус почав поширюватися з лабораторії в Ухані

Розвідка США має у своєму розпорядженні достатню кількість доказів.

Помпео заявив, що коронавірус почав поширюватися з лабораторії в Ухані
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

У американської розвідки є багато доказів того, що поширення коронавірусного захворювання COVID-19 почалося з китайської лабораторії в Ухані.

Про це державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив в інтерв'ю телеканалу ABC News.

"Ми спочатку говорили, що це вірус, який з'явився у китайському місті Ухань. Китай і раніше заражав світ, у них і раніше були лабораторії, які не відповідають стандартам. Це не вперше, коли світ зазнав впливу вірусу, який з'явився через помилку у китайській лабораторії", - заявив він.

Глава американського Держдепу додав, що зараз розвідка збирає всю інформацію щодо поширення коронавірусу.

"Розвідувальне співтовариство, як і раніше, працює. Розвідка повинна продовжувати проводити перевірки, щоб ми були впевнені. Я можу заявити, що ми маємо значний обсяг доказів того, що це з'явилося з лабораторії в Ухані", - підкреслив Помпео.

Він також додав, що про штучне походження вірусу говорять багато експертів. Держсекретар США зазначив, що обізнаний про повідомлення вчених, які говорять про природне походження COVID-19. Водночас Помпео не відповів, чи було поширення коронавірусу навмисним або ж випадковим.

"Ми робимо усе від нас залежне, щоб отримати відповіді на усі ці питання. Ми намагаємося направити групу туди, ВООЗ намагається направити групу туди, і в інші лабораторії у Китаї, але китайська компартія продовжує блокувати доступ", - сказав він.

На питання про те, чи міг вірус бути штучно створеним, Помпео відповів, що зараз експерти говорять про його неприродне походження.

"Вочевидь, кращі експерти поки вважають, що він був створений людиною. У мене немає причин не вірити цьому на даному етапі", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше кілька країн закликали Китай прояснити обставини спалаху вірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram