ГоловнаСвіт

Партія Нетаньягу перемогла на третіх за рік виборах до парламенту Ізраїлю

Очікується, що прем'єр-міністру все-таки вдасться сформувати уряд.

Партія Нетаньягу перемогла на третіх за рік виборах до парламенту Ізраїлю
Фото: EPA/UPG

Партія прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу виграє вибори в парламент. За даними екзит-полів, "Лікуд" отримає 36-37 місць в 120-місцевому парламенті, тоді як її основний суперник - лівоцентристська партія "Кахоль-лаван" Бені Ганца - 32-33 місця, повідомляє The Jerusalem Post.

Очікується, що повна перемога на третіх менш ніж за рік виборах в Ізраїлі дозволить Нетаньягу швидко сформувати праву коаліцію, очоливши тимчасовий уряд з грудня 2018 року.

Разом із союзниками за правоцентристським блоком у Нетаньягу, як прогнозують екзит-поли, буде 60 місць в 120-місцевому парламенті. Для формування більшості потрібне 61 крісло. Найімовірніше лідеру "Лікуд" вдасться переконати когось з представників протиборчих партій приєднатися до його блоку. Джерела в "Лікуді" повідомили виданню, що Нетаньягу навіть спробує створити уряд до того, як 17 березня почнеться судовий процес над ним. Нетаньягу фігурує в трьох корупційних справах.

Представники лівоцентристської "Кахоль-лаван" висловили розчарування результатами, але заявили, що не очікують розпаду партії. Вони спростували чутки про те, що лідер "синьо-білих" Бенні Ганц піде з політики.

Явка виборців на 20:00 за місцевим часом становила 65,6%, порівняно з 63,7% на вересневих виборах, і стала найвищою на цю годину після виборів 1999 року.

Очікується, що підсумкова явка становитиме 70% проти 68,46% у квітні і 69,83% у вересні. 2 березня в Ізраїлі проголосувало понад 200 тис. виборців, які не голосували на виборах у вересні.

"Явка була ще вищою серед 5630 ізраїльтян, які перебувають на карантині через коронавірус, серед яких 4076 проголосували на спеціальних виборчих дільницях, незважаючи на довгі черги", - повідомляє видання.

Нагадаємо, що вибори до Кнесету 21-го скликання відбулися 9 квітня 2019 року. Партія "Лікуд" Нетаньягу і опозиційна "Кахоль-лаван" Бені Ганца отримали по 35 мандатів. Цей Кнесет був розпущений 30 травня 2019 року, оскільки Беньяміну Нетаньягу не вдалося сформувати коаліції.

Кнесет 22-го скликання був обраний 17 вересня 2019 року. "Кахоль-лаван" отримав 33 мандати, "Лікуд" - 31. Однак оскільки ні Нетаньягу, ні Ганц не змогли сформувати коаліції, його теж довелося розпустити в ніч на 12 грудня.

Всього в Кнесеті 120 місць, термін його повноважень становить чотири роки. Після виборів у Кнесет президент Ізраїлю доручає лідеру однієї з партій формування уряду. Уряд для початку роботи має отримати довіру більшості членів Кнесету - тобто мінімум 61 людини зі 120.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram