ГоловнаСвіт

Глава дипломатії ЄС заявив, що Євросоюз повинен навчитися говорити мовою сили

Європі треба розвивати бажання діяти, а не тільки говорити кожен день "ми стурбовані".

Глава дипломатії ЄС заявив, що Євросоюз повинен навчитися говорити мовою сили
Жозеп Боррель
Фото: EPA/UPG

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що Європейський Союз повинен навчитися говорити на мові сили і почати діяти, передає ТАСС.

"Європа повинна вчитися говорити на мові сили. Багато хто думає, що це військова сила, так, але не тільки. Європа повинна розвивати апетит до сили, бажання діяти, а не тільки говорити кожен день, що "ми стурбовані", "ми дуже стурбовані", "ми надзвичайно стурбовані", ми повинні бути здатні діяти", - заявив дипломат.

За словами Борреля, найближче засідання міністрів закордонних справ 27 країн - членів ЄС, яке відбудеться 17 лютого, покаже, чи зможе Євросоюз діяти.

У порядку денному засідання Ради ЄС 17 лютого - конфлікт в Сирії, ситуація в Лівії, а також близькосхідне врегулювання.

Боррель вважає, що Брюссель повинен відмовитися від принципу одностайності під час прийняття рішень.

"Нам необхідно поступово робити кроки в бік відмови від принципу одноголосності. Наприклад, якщо 25 країн виступають "за" [рішення з якогось питання], то вони повинні бути в змозі прийняти рішення. Інакше настане параліч", - сказав він.

Нині прийняття будь-якого рішення в ЄС вимагає одностайності всіх 27 країн - членів співтовариства, в зв'язку з чим процес часто затягується на місяці, а іноді і на роки.

Раніше в Мюнхені президент Франції Еммануель Макрон визнав, що Захід слабшає і закликав розробити нову політику щодо Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram