ГоловнаСвіт

Президент Грузії запропонувала діалог з Росією за принципом "нормандського формату"

Зурабішвілі вважає, що варто скористатися досвідом України.

Президент Грузії запропонувала діалог з Росією за принципом "нормандського формату"
Саломе Зурабишвили (в центре) выступает перед представителями СМИ во время предвыборной кампании в Тбилиси, 25 октября 2018.
Фото: EPA/UPG

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що переговори з Росією варто вести за прикладом "нормандського формату".

Про це повідомляє Грузія Online.

Як зазначила Саломе Зурабішвілі, усе у світі змінюється, а Грузія "застрягла" у технічних форматах, тоді як Україна готова використовувати усі наявні ресурси.

"Ми повинні або використовувати усі засоби, або повинні залишити так, як є на сьогодні. Зі свого досвіду, з життєвого досвіду, я знаю тільки два способи вирішення питання - або війна, або дипломатія. Третього шляху ніхто не винаходив. Ми ж йдемо третім шляхом і просимо наших друзів використовувати їх дипломатичні можливості для нашої користі", - вважає Зурабішвілі.

Президент впевнена, що для Грузії був би корисний формат на зразок "нормандського".

"Наприклад, якщо з'явиться така можливість, то це може бути на зразок "нормандського формату", в якому Грузія була б представлена разом зі своїми партнерами, тому що нам не під силу вести переговори самотужки. Для того, щоб переговори були ефективними, сторони не повинні бути в нерівній ситуації, у якій ми в іншому випадку опинимося. Нам потрібна ця підтримка. Тому і Україна бере участь у такому форматі, а не входить у прямі відносини. В майбутньому може настати час, коли з'явиться необхідність у прямих відносинах, але нам потрібно почати, і було б добре, якщо у нас з'явиться така можливість. Знову ж таки, я думаю, що ми повинні шукати будь-яку можливість для вирішення ситуації", - сказала Зурабішвілі.

Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою після того, як Росія у серпні 2008 року визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і домагалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР. Євросоюз також не визнає незалежність Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнали лише п'ять держав - Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу.

У вересні 2019 року міністри закордонних справ Грузії і РФ провели переговори вперше за 11 років. З грузинської сторони головною темою обговорення було питання окупації грузинських територій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram