ГоловнаСвіт

Росія вважає безглуздою участь у саміті "Великої сімки", - МЗС країни

"Більшість важливих питань вирішуються в інших форматах, наприклад - на G20".

Росія вважає безглуздою участь у саміті "Великої сімки", - МЗС країни
Фото: EPA/UPG

У Міністерстві закордонних справ Росії вважають, що "Велика сімка" (до якої входять Франція, Німеччина, Великобританія, Італія, Канада, США і Японія) втратила свою значимість як інструмент глобального управління, а більшість важливих питань вирішуються в інших форматах, наприклад - на G20.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков в інтерв'ю "Интерфаксу".

За його словами, Москва не прагне до повернення в організацію і вона не отримувала від президента США Дональда Трампа запрошення на черговий саміт G7. Однак у будь-якому разі Росія вважає питання про свою участь у цій зустрічі "безглуздим".

"Жодих запрошень не отримували, і взагалі про це говорити, на мій погляд, не має сенсу. Це безпредметна така розмова, тому що, як я вже сказав, у нас зовсім інші пріоритети, "сімка" - не у їх числі", - сказав Рябков.

Він нагадав, що президент РФ Володимир Путін і глава МЗС РФ Сергій Лавров неодноразово заявляли про втрату "сімкою" своєї колишньої значущості.

"Те, що лідери "сімки" зустрічаються, щось обговорюють, випускають якісь заяви, далі не залишається без уваги, але значення усього цього ми абсолютно не перебільшуємо", - додав Рябков.

Нагадаємо, Росія була виключена зі складу G8 у 2014 році після окупації українського Криму і агресії на Донбасі. У 2014 році учасники G8 прийняли рішення не їхати на черговий саміт у Сочі й провели його у Брюсселі без участі РФ. Таким чином, формат "Великої вісімки" скоротився до G7.

У червні 2018 року Трамп висловлювався за повернення РФ у цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла відгуку у інших його членів. У серпні 2019 року президент США знову виступив за повернення Росії у "Велику сімку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram