ГоловнаСвіт

Санкції проти компаній-будівельників "Північного потоку-2" пропишуть в оборонному бюджеті США

У Сенаті очікують, що Росії доведеться шукати новий спосіб завершення будівництва.

Санкції проти компаній-будівельників "Північного потоку-2" пропишуть в оборонному бюджеті США
Трубы поставлены для строительства "Северного потока 2", Котка, Финляндия
Фото: Financial Tribune

Положення про санкції проти компаній, що беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік – 2", буде включено в оборонний бюджет США на 2020 рік.

Про це 23 листопада заявив голова комітету Сенату з міжнародних справ, республіканець Джим Ріш, пише Defence News.

За даними видання, текст положення про санкції ще не оприлюднено, однак за словами сенатора, він близький до акту "Про захист енергетичної безпеки Європи", який представив республіканець Тед Круз.

Документ пропонує вводити обмежувальні заходи проти іноземних компаній, які надають свої спеціалізовані судна для укладання труб проєкту "Північний потік - 2" в Балтійському морі.

Санкції будуть вводитися, якщо судно прокладає труби на глибині від 100 футів (близько 30,5 м) нижче рівня моря. Автори документа запропонували заморожувати активи цих осіб, що перебувають під юрисдикцією США, і штрафувати юросіб, які забезпечують страхування об'єкта.

Ріш вважає, що санкції переконають компанії, які беруть участь в проєкті, припинити роботу над ним, і Росії доведеться шукати новий спосіб його завершення, оскільки компаніям "доведеться закритися".

Сенатор підкреслив, що в обох палатах Конгресу і банківському комітеті США є спільна позиція з приводу санкцій.

Нагадаємо, в кінці червня комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США схвалив законопроєкт, який введе цільові санкції проти компаній, що беруть участь в будівництві "Північного потоку - 2". В липні санкції схвалив комітет Сенату США з міжнародних справ.

Газопровід "Північний потік-2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників з РФ з споживачами в Європі. Його планова протяжність складе більш як 1,2 тис. км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу в рік. Проєкт реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями - Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram