ГоловнаСвіт

На місцевих виборах у Гонконгу демократи отримали рекордну кількість місць

24 листопада відбулися місцеві вибори.

На місцевих виборах у Гонконгу демократи отримали рекордну кількість місць
Сторонники демократов в Гонконге
Фото: AFP

У неділю, 24 листопада, в Гонконгу відбулися місцеві вибори. За попередніми даними, демократичні сили домоглися рекордної кількості місць у парламенті. Про це повідомляє  Deutsche Welle.

За рекордної явки 71,2% демократи отримують наразі 388 із 452 мандатів - це більша кількість, ніж будь-коли раніше. На минулих виборах, у 2015 році, явка була близькою до 47%.

Урядовий блок раніше контролював близько 75% місць у місцевих радах. Прокитайські налаштовані сили отримують 22 місця в радах округів, незалежні кандидати - ще 8. Однак ще невідомо, кому відійдуть решта мандатів.

Останні вихідні пройшли без великих демонстрацій - вперше за кілька місяців, а перед виборчими дільницями були довгі черги. Усього в місцевих виборах брала участь понад тисяча кандидатів.

Видання зазначає, що результат цих виборів має переважно символічне значення, оскільки міська рада насправді не має реальної політичної влади. Депутати місцевої ради не можуть приймати закони або важливі рішення. Вони консультують уряд Гонконгу і вносять пропозиції про поліпшення життя в конкретних районах. Переможці місцевих виборів отримують представництво в 1200-місцевому виборчому органі, який що 5 років обирає голову уряду Гонконгу. Наразі перемогу завжди здобував кандидат, якого підтримував офіційний Пекін.

Нагадаємо, протести тривають в Гонконгу на тлі тривожних новин про стан міської економіки. 31 жовтня влада міста повідомила, що Гонконг уперше за останні десять років увійшов у технічну рецесію.

Про застосування бойової зброї проти демонстрантів уперше повідомляли 29 вересня. Однак тоді поліцейські стріляли лише в повітря. Тоді ж поліція використала для розгону акцій протесту гумові кулі і водомети.

У листопаді поліція використовувала проти демонстрантів бойову зброю, в результаті чого один протестувальник опинився в критичному стані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram